Erdogan: Nema sumnje, ubica Karlova je član Gulenove mreže

Turski predsjednik je naveo i da prvi rezultati istrage o ubistvu ruskog ambasadora nagovještavaju da je napadač imao "spoljne veze", ali nije iznio više detalja o tome
3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2016. 17:16h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da nema sumnje da je ubica koji je u ponedjeljak pucao na ruskog ambasadora u Ankari bio član mreže muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena.

"Nema razloga da krijemo da je ubica član mreže FETO. Svi podaci o njemu, počev od mjesta gdje se školovao do kontakata koje je imao, ukazuju na FETO", istakao je Erdogan, prenosi Rojters uz napomenu da turska vlada o sljedbenicima Gulena govore kao o "Gulenističkoj terorističkoj mreži" (FETO).

Turski predsjednik je naveo i da prvi rezultati istrage o ubistvu ruskog ambasadora nagovještavaju da je napadač imao "spoljne veze", ali nije iznio više detalja o tome.

Gulen živi u egzilu u SAD, a turske vlasti ga krive i za organizovanje neuspjelog pokušaja puča u Turskoj u julu ove godine.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu juče je rekao je američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da Ankara i Moskva vjeruju da iza ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova stoje sljedbenici muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, navode danas izvori iz turskog ministarstva.

Ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova ubio je 22-godišnji bivši turski policajac pucnjima iz pištolja, dok je držao govor na otvaranju izložbe fotografija "Rusija očima Turaka" u galeriji u Ankari u ponedjeljak popodne.

Napadač je ubijen ubrzo nakon što je ispalio smrtonosne hice u Karlova.

Bonus video: