Novi "Čokoladni rat": Za slovenačke diplomate, hrvatska bombonjera je provokacija

Radi se o Krašovoj bombonjeri koja se zove "Pozdrav iz Hrvatske". Na omotu je dijelom vidljiva karta Hrvatske, a ispod omota se može vidjeti cijela karta Hrvatske na kojoj je granica između Hrvatske i Slovenije nacrtana po sredini Piranskog zaliva
154 pregleda 7 komentar(a)
Kraš, bombonjera, Foto: Kraš
Kraš, bombonjera, Foto: Kraš
Ažurirano: 20.12.2016. 17:19h

Hrvatska ambasada u Sloveniji je većem broju zaposlenih u tamošnjem Ministarstvu inostranih poslova i ostalim institucijama, pa čak i kabinetu premijera Mira Cerara i predsjednika Boruta Pahora, poslalo novogodišnji poklon - bombonjeru, piše hrvatski portal Index.hr.

Ipak, slovenačke diplomate nijesu bile previše oduševljeni.

Slovenački dnevnik.si piše da su ovaj poklon diplomate ocijenile kao nedopustivu provokaciju.

Radi se o Krašovoj bombonjeri koja se zove "Pozdrav iz Hrvatske". Na omotu je dijelom vidljiva karta Hrvatske, a ispod omota se može vidjeti cijela karta Hrvatske na kojoj je granica između Hrvatske i Slovenije nacrtana po sredini Piranskog zaliva.

"S obzirom na to da granica između ove dvije države još nije odlučena i da je predmet arbitraže, Ministarstvo spoljnih poslova je bombonjere vratilo hrvatskoj ambasadi i to u vrećici s natpisom "I feel Slovenia"", piše dnevnik.si.

Slovenija za sada ne razmišlja o slanju protestne note, budući da "ne žele dodatno zaoštravati odnose između dvije države".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je 7. decembra povodom Dana dubrovačkih branitelja, grupi dubrovačke djece uz svoju fotografiju podijelila i čokoladice iz Srbije.

Grabar Kitarović je nakon toga izjavila da je "neprijatno iznenađena" informacijom da je podijelila čokoladice iz Srbije dubrovačkoj djeci.

''Izvinićemo se roditeljima, zamjenićemo čokoladice hrvatskim proizvodima'', poručila je tada Grabar Kitarović.

Bonus video: