Ko je bio Andrej Karlov: Prvi ubijeni ruski ambasador posle 90 godina

Britanski ambasador u Turskoj Ričard Mur opisao je Karlova kao osobu blagog glasa i čovjeka koji je bio gostoljubiv i profesionalan
9 komentar(a)
Andrej Karlov, Foto: Reuters
Andrej Karlov, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2016. 22:08h

Andrej Karlov, ambasador Rusije u Turskoj koji je danas ubijen u napadu iz vatrenog oružja na otvaranju izložbe fotografija u Ankari, funkciju ambasadora svoje zemlje u Turskoj obavljao je od 2013. godine.

Rođen je u Moskvi 1954. godine, a diplomatsku karijeru počeo je u svojim ranim 20-im godinama nakon što je diplomirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose. Završio je i diplomatsku akademiju u svojoj zemlji.

Od 2001. do 2006. je bio ambasador Rusije u Sjevernoj Koreji.

Iza sebe je ostavio suprugu i sina, a ruske agencije javljaju da se njegova supruga onesvijestila kada je čula da je ubijen i da je hospitalizovana.

Britanski ambasador u Turskoj Ričard Mur opisao je Karlova kao osobu blagog glasa i čovjeka koji je bio gostoljubiv i profesionalan.

Uloga Karlova u Turskoj

Karlova su u Turskoj često zvali zbog tenzija oko uloge Rusije u ratu u Siriji. Nakon što je Rusija u toj Siriji bombardovala Turkmene koji su protiv njenog saveznika sirijskog predsjednika Bašara al Asada, Karlovu je Ankara poručila da prenese jasnu poruku Moskvi.

"Stresno je to što akcije Moskve nisu borba protiv terora već bombardovanje sela turkmenskih civila. Ovo bi moglo imati ozbiljne posljedice", kazao je tada turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Prošle jeseni prije nego što je je Turska oborila ruski avion blizu granice sa Sirijom jer je tvrdila da je povrijedio njen vazdušni prostor, Karlovu su stalno upućivane žalbe da Rusija povređuje vazdušni prostor Turske.

Koliko je "neobičan" atentat

Istoričari navode da je vrlo moguće da je ovo prvo ubistvo nekog ruskog ambasadora još od ubistva predstavnika Sovjetskog saveza u Poljskoj, Pjotra Vojkova.

Vojkov je ubijen u Varšavi 1927. godine. U 19. vijeku, Aleksandar Gribojedov, pjesnik i diplomata, je umro u Teheranu kada je masa uletjela u ambasadu Rusije.

Bonus video: