Austrijska desnica jača veze sa Jedinstvenom Rusijom

Štrahe je u Moskvi s nekoliko članova rukovodstva FPO, među kojima je i Norbert Hofer koji je dobio 46,2 odsto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora početkom decembra
0 komentar(a)
Štrahe, Foto: Reuters
Štrahe, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2016. 16:23h

Austrijski desničarska "Slobodarska stranka" (FPO) je danas saopštila da je potpisala sporazum o saradnji sa "Jedinstvenom Rusijom", strankom predsjednika Vladimira Putina.

Tekst koji su u Moskvi potpisali šef FPO Hajnc-Kristijan Štrahe i rukovodstvo "Jedinstvene Rusije", predviđa veću saradnju "na raznim nivoima, kao i omladine i studenata, u regionalnim organizacijama, u vezi s međunarodnim pitanjima", saopštila je FPO.

Štrahe je tom prilikom pozvao na ukidanje međunarodnih sankcija koje su "ekonomski štetne i nepotrebne", a pod kojima je Rusija od invazije Krima u 2014. godine.

Zamjenik generalnog sekretara "Ujedinjene Rusije", Sergej Železnjak, rekao je da želi da "doprinese jačanju partnerstva naših stranaka i država", posebno u oblasti "tradicionalnih vrijednosti".

Taj sporazum označava novu fazu približavanja "Jedinstvene Rusije" raznorodnim suverenističkim pokretima i ekstremnoj desnici u Zapadnoj Evropi.

Do toga, piše agencija AFP, dolazi dok se nekoliko velikih imena u SAD i Evropi, uključujući i novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa i kandidata desnice na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj, Fransoa Fijona, zalaže za približavanje Moskvi.

Štrahe je u Moskvi s nekoliko članova rukovodstva FPO, među kojima je i Norbert Hofer koji je dobio 46,2 odsto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora početkom decembra.

Tu posjetu Štrahea i njegovog tima Rusiji, danas su oštro kritikovali austrijski političari, među čijim ocjenama je najblaža da je ta poseta "neprimjerena" dok se odigrava tragedija u sirijskom gradu Alepu, u čemu Rusija ima krupnu ulogu.

"Veoma kritički treba gledati na ulogu Rusije i u Ukrajini i u Siriji", rekao je Rajnhold Lopatka, lider konzervativne "Austrijske narodne stranke".

Socijaldemokrate kancelara Kristijana Kerna su osudile posjetu desničara Rusiji kao "mentalno bolesnu", iznoseći sumnju da Rusija finansira FPO što bi bio "prvorazredni skandal" ukoliko se potvrdi.

"Rusija pokušava (...) da destabilizuje Evropu u svoju korist, iznutra. Pitanje je da li FPO prikuplja novac za to", ocjenili su i "Zeleni", pominjući "Putinovu 'petu kolonu' u Evropi".

Bonus video: