Savjet Evrope i UN pozvale na veću saradnju za rješenje izazova migracije

"Postoje pravi izazovi u izgradnji poverenja izmedju raznih kultura i vjera, posebno u vremenima krize. Međutim plolitičko vođstvo i inkluzivni diskurs mogu da pomognu da se prevaziđu nepovjerenje i strah"
0 komentar(a)
Ban Ki MuN, Foto: Reuters
Ban Ki MuN, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2016. 14:40h

Ujedinjene nacije i Savjet Evrope pozvali su danas, povodom Međunarodnog dana migracije 18. decembra, da države ulože veće napore i da više sarađuju za prevazilaženje izazova migracija u svijetu.

"Pomješani s elementima nepredvidljivosti, hitnosti i kompleksnosti izazovi i teškoće međunarodne migracije traže povećanu saradnju i kolektivnu akciju među zemljama i regionima", saopštile su danas Ujedinjene nacije povodom ovog dana.

UN podsjećaju da je 19. septembra ove godine Generalna skupština usvojila takozvanu Njujoršku deklaraciju o izbjeglicama i migrantima koja određuje niz mehanizama za zaštitu migranata.

Ta deklaracija takođe utire put za usvajanje dva nova globalna sporazuma iduće godine - globalni sporazum za izbjeglice i sporazum za bezbjednu, organizovanu i regularnu migraciju.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozvao međunarodnu zajednicu "da djeluje ka postizanju globalnog sporazuma o bezbjednoj, redovnoj i organizovanoj migraciji kao važnom doprinosu izgradnji svjetskog mira, prosperiteta, dostojanstva i šanse za sve".

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ukazao je danas povodom Međunarodnog dana migranata, da "nije lako obezbjediti da raznolika društva funkcionišu", ali da ne treba razmišljati o tome da li prihvatiti migraciju, nego šta raditi da bi prednosti od migracije bile veće nego njena cijena.

Jagland je rekao da u odgovoru na taj izazov treba primeniti dva osnovna principa, "a to su poštovanje ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, i primjena politike inkluzije koja omogućava svima da ostvare svoj potencijal".

"Postoje pravi izazovi u izgradnji poverenja izmedju raznih kultura i vjera, posebno u vremenima krize. Međutim plolitičko vođstvo i inkluzivni diskurs mogu da pomognu da se prevaziđu nepovjerenje i strah. Identitet je važan, ali treba da izbjegnemo zamke politike identiteta", rekao je Jagland u saopštenju.

Bonus video: