Štir o kanonizaciji Stepinca: Biće to jedan radostan dan za sve ljude kojima je on uzor

Odluka o kanonizaciji Stepinca nije donijeta, a o tom pitanju je formirana i mješovita komisija SPC i Rimokatoličke crkve na inicijativu pape Franje koja se do sada sastala dva puta - u Vatikanu i Zagrebu
21 komentar(a)
Alojzije Stepinac, Foto: Screenshot (YouTube)
Alojzije Stepinac, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.12.2016. 19:49h

Ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir razgovarao je danas u Vatikanu s državnim sekretarom Polom Galagerom o stabilnosti jugoistoka Evrope, prilikama u BiH, kao i o pitanju kanonizacije Alojzija Stepinca.

Štir je podsjetio na mješovitu katoličku i pravoslavnu komisiju koja treba da do ljeta dovrši svoj posao, iako proces kanonizacije ne zavisi od toga, prenosi Hina.

"To je unutrašnja stvar Katoličke crkve. Mi jedino možemo reći da će taj dan sasvim sigurno biti jedan radostan dan za sve ljude kojima je Stepinac, njegovo životno djelo, uzor u zauzimanju za slobodu i dostojanstvo čovjeka", rekao je Štir, navodi Hina.

Odluka o kanonizaciji Stepinca nije donijeta, a o tom pitanju je formirana i mješovita komisija SPC i Rimokatoličke crkve na inicijativu pape Franje koja se do sada sastala dva puta - u Vatikanu i Zagrebu.

Novi sastanak trebalo bi da se održi u Novom Sadu a predstoje još četiri sastanka nakon toga.

Komisiju čine predstavnici crkve i eksperti, a njen zadatak je da objasni ulogu Stepinca prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata.

Dok Hrvatska veliča Stepinca, on je za SPC sporna ličnost koja je doprinijela stradanju više hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Štir je u Vatikanu razgovarao i o prilikama u Bosni i Hercegovini gdje Sveta Stolica i Hrvatska dijele zajednički interes - evropski put te zemlje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda, navdi hrvatska agencija.

Bonus video: