KAČINJSKI NAPUSTIO ZGRADU

Poljska: Demonstranti blokirali izlaz parlamenta, policija primijenila silu

"PiS je prešla određenu liniju i ništa više neće biti isto", rekao je novinarima ispred parlamenta Tomaš Simonjak, potpredsjednik najveće opozicione stranke Građanska platforma
61 pregleda 0 komentar(a)
Poljska, protest, Foto: Reuters
Poljska, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2016. 08:37h

Policija je rano jutros, primjenom sile, okončala višečasovnu blokadu izlaza poljskog parlamenta koju su uspostavili demonstranti tvrdeći da su poslanici vladajuće stranke prekršili Ustav nezakonitim usvajanjem budžeta za 2017. godinu.

Lider vladajuće Partije pravde i razvoja (PiS) Jaroslav Kačinski napustio je parlament rano jutros nakon što je policija upotrijebila silu kako bi demonstranti odblokirali izlaz iz zgrade, pokazuju televizijski snimci, javlja Rojters.

Usvajanje budžeta je izazvalo najveće političke tenzije poslije više godina u Poljskoj i najdramatičniju eskalaciju sukoba između opozicije i vladajuće PiS otkako je došla na vlast u oktobru 2015.

"PiS je prešla određenu liniju i ništa više neće biti isto", rekao je novinarima ispred parlamenta Tomaš Simonjak, potpredsjednik najveće opozicione stranke Građanska platforma.

Poslanik opozicione stranke Jerži Mejštovič izjavio je za TVN24 da je policija upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstante koji su pokušali da spriječe prolaz automobilima u kojima su se nalazili Kačinski i premijerka Beata Šidlo.

Portparol policije Mariuš Morezk negirao je da je policija upotrijebila suzavac, ali je potvrdio da je upotrijebila fizičku silu kako bi rastjerala demonstrante, dodavši da je okupljanje ispred parlamenta proglašeno nezakonitim počev od ponoći.

Poljska opozicija optužuje PiS da je prekršila Ustav nakon što je predsjednik parlamenta Marek Kučinski naložio da se ključno glasanje o budžetu za narednu godinu održi ispred glavne sale i zabranio medijima da snimaju glasanje.

To je bilo prvi put otkako je Poljska izašla iz komunizma 1989. da su zasjedanje Donjeg doma parlamenta i glasanje o budžetu održani ispred glavne sale, primjećuje britanska agencija.

"Navodno zasjedanje je bilo nezakonito i tačka. Ovo je ustavna kriza", istakao je lider Građanske platforme Gžegož Shetina.

Opozicija tvrdi da je glasanje o budžetu bilo nezakonito i da je nemoguće potvrditi da je bio prisutan potreban broj poslanika.

Partija PiS je ranije ove nedjelje najavila plan o smanjenju pristupa medija parlamentu, što je izazvalo rasprostranjene prosteste nedržavnih medija i opozicije usljed zabrinutosti da desničarska vlada namjerava da ograniči slobodu medija, podsjeća Rojters.

Preporučujemo za Vas