Baltičke zemlje žele vojni sporazum sa SAD prije Trampa

Taj sporazum tri bivše sovjetske republike na Baltiku koje se graniče sa Rusijom i nalaze se na spoljnim granicama NATO i Vašingtona uključivaće odredbe o statusu američkih vojnika razmještenih na njihovoj teritoriji
58 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2016. 19:23h

Estonija, Letonija i Litvanija i SAD nastoje da postignu sporazum o odbrambenoj saradnji prije isteka mandata odlazećeg američkog predsjednika Baraka Obame.

Taj sporazum tri bivše sovjetske republike na Baltiku koje se graniče sa Rusijom i nalaze se na spoljnim granicama NATO i Vašingtona uključivaće odredbe o statusu američkih vojnika razmještenih na njihovoj teritoriji.

Taj dogovor će "upotpuniti postojeće bilateralne i NATO sporazume sa baltičkim državama radi podrške našem rotirajućem vojnom prisustvu u svakoj od tih zemalja", rekao je visoki zvaničnik američke administracije za AFP.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus rekao je takođe za francusku agenciju da iako nema zabrinutosti zbog stava budućeg predsjednika Donalda Trampa, "procudure mogu potrajati zbog promjene administracije".

"U našem je interesu da se to desi uskoro. Nadamo se da će to biti početkom sljedeće godine", rekao je Linkevičijus.

Nedavno potpisan sličan sporazum između SAD i Finske koja se takođe graniči sa Rusijom, mada nije članica NATO, produbio je saradnju u oblasti sajber bezbjednosti, razmjene bezbjednosnih informacija i zajedničkih vojnih vježbi.

Iako zvaničnici sa obje strane Atlantika priznaju da se ovi kompleksni sporazumi možda neće zaključiti prije Trampove inauguracije 20. januara, oni su uvjereni da bi njihova brža primjena pružila dodatnu podršku za tri američka saveznika na Baltiku.

Bonus video: