Njemačka ministarka odbila da nosi veo u Saudijskoj Arabiji

"Iz postovanja prema kulturi trudim se da poštujem takva pravila. Ali kada je riječ o oblačenju, za mene postoje granice kako se prilagođavam zemlji"
70 pregleda 11 komentar(a)
Ursula fon der Lejen, Arabija, Foto: Reuters
Ursula fon der Lejen, Arabija, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2016. 17:53h

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen odbila je da velom pokrije glavu i da se prikloni striktinim pravilima koje za žene važe u Saudijskoj Arabiji tokom zvanične posjete toj zemlji.

"Ne stavljam veo i nosim pantalone", naglasila je ministarka koja se nedavno sastala sa zamjenikom saudijskog prijestolonasljednika Mohamadom bin Salmanom al Saudom, prenosi Bild.

"Naravno, poštujem običaje i tradiciju svake zemlje. Iz postovanja prema kulturi trudim se da poštujem takva pravila. Ali kada je riječ o oblačenju, za mene postoje granice kako se prilagođavam zemlji", rekla Fon der Lejen.

Ona je dodala da je pravo na izbor odjeće jednako i za muškarce i za žene.

Tokom posjete Rijadu, veo nijesu stavile ni Mišel Obama, Angela Merkel, Hilari Klinton, Kondoliza Rajs, podsjećaju zapadni mediji.

Bild navodi da saudijski domaćini čine izuzetak kada je riječ o dreskodu prema vodećim zapadnim političarkama. Ali, što se tiče drugih žena u delegaciji, poput prevodilaca, novinarki, saradnica, to ne važi.

Bonus video: