Novi sastav italijanske vlade: Đentiloni zadržao skoro sve ministre

Pjer Karlo Padoan ostao je na mjestu ministra finansija, nesumnjivo kako bi se tržišta uvjerila da Italija može da izađe na kraj s krizom u bankarskom sektoru, navodi AFP
0 komentar(a)
Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2016. 20:09h

Novoimenovani italijanski premijer Paolo Đentiloni objavio je danas sastav svog kabineta, u kojem je zadržao gotovo sve ministre, čime je signalizirao da želi da obezbijedi političku stabilnost u trećoj najvećoj ekonomiji evrozone i umiri finansijska tržišta, javljaju agencije.

Đentiloni (62) je sastav nove vlade objelodanio uoči zvanične ceremonije polaganja zakletve, koja će biti održana večeras, prenosi AFP.

Funkciju ministra spoljnih poslova, na kojoj je do juče bio, Đentiloni je povjerio Anđelinu Alfanu, bivšem štićeniku nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, na kojem je Alfano dosad bio, sada je postavljen Domeniko Marko Miniti, koji je bio državni sekretar nadležan za bezbjednosne službe u odlazećoj administraciji.

Pjer Karlo Padoan ostao je na mjestu ministra finansija, nesumnjivo kako bi se tržišta uvjerila da Italija može da izađe na kraj s krizom u bankarskom sektoru, navodi francuska agencija.

Đentiloniju je predsjednik Italije Serđo Matarela juče povjerio mandat da formira novu vladu lijevog centra koja će voditi Italiju do izbora koji treba da se održe do februara 2018, nakon što je dosadašnji premijer Mateo Renci prije nedjelju dana podnio ostavku poslije poraza na referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio.

"Srećan rad Paolu Đentiloniju i vladi. Živjela Italija", poručio je Renci putem Tvitera.

Bonus video: