Đentiloniju mandat za sastav italijanske vlade: "Trudiću se da sprovedem zadatak časno"

Među najhitnijim zadacima je rješavanje krize na pomolu u problematičnom bankarskom sektoru i pružanje pomoći poslije niza pogubnih zemljotresa od avgusta do oktobra mjeseca
1 komentar(a)
Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2016. 14:09h

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni imenovan je danas za novog mandatara za sastav italijanske vlade nakon što je Mateo Renci podnio ostavku na mjesto predsjednika vlade pretrpjevši poraz na referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela predložio je danas Đentiloniju da formira novu vladu koja će voditi Italiju do izbora koji treba da se održe do februara 2018. godine, rekao je portparol predsjedništva, prenosi AFP.

Đentiloni je, prihvatajući dužnost formiranja nove vlade, pri čemu list "Korijere dela sera" tvrdi da je to učinio "sa rezervom", rekao da je to za njega velika čast.

"Trudiću se da sprovedem ovaj zadatak časno", rekao je Đentiloni, prenio je novinarima generalni sekretar italijanskog predsjedništva.

Đentiloni (62) važi za bliskog saradnika Matea Rencija, a sada treba da sastavi svoju vladu.

Kako se očekuje, parlament će glasati o povjerenju novom kabinetu u srijedu.

Matarela je juče obećao da će brzo djelovati kako bi popunio prazno mjesto na čelu vlade poslije Rencijevog odlaska sa tog mjesta, rekavši da je zemlji hitno potrebna nova administracija koja će se uhvatiti u koštac sa gorućim problemima.

Među najhitnijim zadacima je rješavanje krize na pomolu u problematičnom bankarskom sektoru i pružanje pomoći poslije niza pogubnih zemljotresa od avgusta do oktobra mjeseca, zaključuje francuska agencija.

Renci je zvanično podnio ostavku 7. decembra, neposredno nakon što je italijanski parlament usvojio budžet za 2017. godinu.

On je prethodno u ponedjeljak uveče ponudio ostavku italijanskom predsjedniku nakon poraza koji je pretrpio u nedjelju na referendumu na kojem su Italijani glasno odbacili njegove predložene izmjene Ustava, a koji je imao za cilj jačanje centralne vlasti i radikalne promjene u parlamentu kroz smanjenje i ograničavanje moći Senata.

Matarela ga je tada zamolio da ostavku odloži i ostane na premijerskoj poziciji dok parlament ne usvoji budžet za 2017, kako bi se spriječilo da 1. januara na snagu stupe vanredni finansijski propisi.

Bonus video: