NAJVEĆE PRIZNANJE

Džon Keri odlikovan francuskim ordenom Legije časti

Američki ministar ima porodične veze s Francuskom jer je njegov blizak rođak bivši francuski ministar za životnu sredinu Bris Lalond
3 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta-AP
Džon Keri, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

 Odlazeći američki državni sekretar Džon Keri odlikovan je večeras ordenom Legije časti, najvećim francuskim priznanjem. Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero izjavio je na ceremoniji uručenja da je Keri "najveći Francuz od američkih zvaničnika" i "neumorni zagovarač mira". Ero je pohvalio "iskreni politički i diplomatski angžman" Kerija u postizanju sporazuma o klimatskim promjenama, sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kao i u naporima za postizanje mira u Siriji. Keri, koji se nalazi u oproštajnoj posjeti Evropskoj uniji, dobio je orden Velikog oficira Legije časti.

Američki ministar ima porodične veze s Francuskom jer je njegov blizak rođak bivši francuski ministar za životnu sredinu Bris Lalond. Džejm Forbs, Kerijev djed po majci, obogatio se 20-ih godina u Francuskoj, ima dvije ćerke. Rozmari Forbs je Kerijeva majka, a Fiona Forbs majka francuskog ekologa.