Evropska unija: Više od 1.700 džihadista se vratilo u Evropu

Upozorava se i da bi bezbjednosnu prijetnju mogle da predstavljaju žene iz evropskih zemalja i djeca, rođena ili odgajana u takozvanom kalifatu Islamske države u Iraku i Siriji, jer je moguće da su radikalizovani
0 komentar(a)
džihadista, Foto: Shutterstock
džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2016. 18:47h

Od 5.000 džihadista iz evropskih zemalja, koliko se procjenjuje da je otišlo u Siriju ili Irak, trećina se vratila u Evropu i moguće je da neki od njih planiraju napade, upozoreno je danas u izvještaju Evropske unije.

Na osnovu podataka navedenih u izvještaju, koji će koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Keršov predstaviti ministrima unutrašnjih poslova EU u petak, navodi se da se oko 1.750 džihadista vratilo u Evropu.

Postoje dva tipa "stranih terorističkih boraca", koji se vraćaju.

"Većinu čine oni koji će se sami vratiti, a drugi su oni koji će biti poslati na određene misije, što izaziva najveću zabrinutost", navodi se u izvještaju.

Upozorava se i da bi bezbjednosnu prijetnju mogle da predstavljaju žene iz evropskih zemalja i djeca, rođena ili odgajana u takozvanom kalifatu Islamske države u Iraku i Siriji, jer je moguće da su radikalizovani.

U izvještaju, u koji je uvid imao AFP, naglašava se da je do 2.500 džihadista iz Evrope ostalo na bojnim poljima i ocjenjuje da je malo vjerovatan njihov masovni povratak u kratkom roku.

Navodi se i da je od Evropljana koji su otišli da ratuju, između 15 i 20 odsto stradalo na bojnim poljima, od 30 do 35 odsto se vratilo, a 50 odsto ostalo na bojištu, što je između 2.000 i 2.500 Evropljana.

Bonus video: