SUSRET SA PUTINOM

Jidirim: Činimo sve u pregovorima Rusije i sirijske opozicije

"Sada je trenutak kada morate postići rezultate", rekao je Jildirim, koji se juče sastao s Putinom u Kremlju, prenosi AFP
0 komentar(a)
Binali Jildirm, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Binali Jildirm, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2016. 12:10h

Ankara čini sve što je u njenoj moći kad je reč o pregovorima između Moskve i sirijskih opozicionih grupa kako bi se zaustavilo krvoproliće u Alepu, rekao je danas turski premijer Binali Jildirim, poslije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Činimo sve što možemo da omogućimo kontakte između opozicionih predstavnika i Rusije, i u tome smo postigli prilično veliki uspjeh", rekao je Jildirim ruskoj agenciji Interfaks.

Turski premijer je istakao da, ako se bilo kakav postignut konsenzus pretvori u potpisani dokument, svi će od toga imati koristi.

"Sada je trenutak kada morate postići rezultate", rekao je Jildirim, koji se juče sastao s Putinom u Kremlju, prenosi AFP.

Neimenovani izvor rekao je francuskoj agenciji krajem novembra da su se ruski predstavnici sastali sa sirijskim pobunjenicima u Turskoj uz posredovanje Ankare kako bi razgovarali o mogućnosti primirja u podijeljenom gradu Alepu, ali da tada nisu postigli dogovor.

Rusija i Turska su na suprotnim stranama u sirijskom sukobu, pri čemu Moskva izvodi vazdušne napade podržavajući sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Ankara podržava grupe koje su protiv Asada.

Jildirim je, međutim, ublažio retoriku Ankare o Asadovoj budućnosti nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izazvao gnijev Moskve izjavom da je Turska intervenisala u sirijskom sukobu samo da bi zbacila Asada.

Turske snage nastavljaju tromjesečnu operaciju u Siriji podržavajući snage protiv Asada da preuzmu teritoriju duž njene granice, ali je Jilidirm istakao da ta operacija "nipošto nije vezana za ono što se događa u Alepu niti za promjenu režima u Siriji".

"Nema sumnje da je sudbina mnogih etničkih grupa u Siriji mnogo važnija nego sudbina jedne osobe - Bašara al-Asada", rekao je šef turske diplomatije.

Preporučujemo za Vas