POVLAČENJE U PETAK?

Matarela zamolio Rencija da odloži ostavku zbog budžeta

Očekuje se da predsjednik Italije Serđo Matarela prihvati ostavku, ali i da ga zamoli da ostane na toj funkciji još nekoliko dana
50 pregleda 0 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2016. 20:06h

Italijanski predsjednik Serđo Matarela zamolio je večeras premijera Matea Rencija da odloži planiranu ostavku na tu funkciju dok parlament ne odobri budžet za 2017. godinu, što bi moglo da se dogodi u petak, javljaju agencije.

Renci, koji se sastao sa Matarelom, rekao mu je da više ne može da ostane na vlasti, ali ga je predsjednik zamolio da ostane na toj poziciji dok budžet ne bude usvojen, kako bi se spriječilo da vanredni finansijski propisi stupe na snagu 1. januara, saopštio je kabinet italijanskog predsjednika.

Čim budžet bude usvojen, premijer bi mogao da podnese ostavku, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Renci je najavio da će podnijeti ostavku na premijersku funkciju poslije pretrpljenog poraza na jučerašnjem referendumu na kojem su Italijani glasno odbacili njegove predložene izmjene Ustava, koji je imao za cilj jačanje centralne vlasti i radikalnu promjenu parlamenta kroz smanjenje i ograničavanje moći Senata.

Italijanski premijer je na konferenciji za novinare u Rimu rekao da preuzima punu odgovornost za ubjedljiv poraz na referendumu.

On se javnosti obratio nakon što su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati, prema kojima je protiv ustavnih reformi koje je Renci predložio glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je "za" bilo između 39 i 43 odsto.

Renci je, poslije dvije i po godine vladavine, večeras i zvanično namjeravao da preda ostavku predsjedniku Italije.

Preporučujemo za Vas