Dojče vele: Pobjeda populizma u Italiji

"Italija će postati evropski problem. Evropskoj uniji je samo to falilo, poslije odluke o Bregzitu i još neriješene grčke problematike," dodaje njemački radio
52 pregleda 1 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2016. 12:17h

Matea Rencija su izgnali bijesni, frustrirani, zapostavljeni i oni koji su do sada profitirali od korumpiranog sistema, piše Dojče vele (DV), dodajući da je on već drugi premijer koji ove godine mora da ode sa vlasti poslije referenduma

Podsjetivši da je to prvo morao da učini britanski premijer Kameron, DV navodi su obojica pali pred koalicijom ozlojeđenih građana, lijevih i desnih populista i onih koji odbacuju reforme.

U ostatku EU zvone alarmi i gore crvene lampice jer su populisti nastavili fatalni niz pobjeda.

"Viva Tramp, viva Putin, viva Le Pen", piše na Tviteru Mateo Salvini, šef desničarske Lige sjever, čovjek koji bi inače otcijepio sjever Italije.

Prosto da čovjek ne povjeruje na kakav nivo je spala politička utakmica, piše DV.

Naravno da se bez pogovora mora poštovati demokratska odluka koju je iznelo 60 odsto Italijana i to pri visokoj izlaznosti.

"Pa ipak, teško je razumjeti razloge za nastanak ovakvog klizišta. Rencija su izgnali bijesni, frustrirani, zapostavljeni, ali i oni koji su do sada profitirali od dijelom korumpiranog sistema. Jesu li promislili o posljedicama? Imaju li bolje recepte?", navodi se u članku.

Ionako slabašna privreda neće ojačati u vremena nesigurnosti. Koji investitor ide u zemlju u kojoj na sljedećim izborima može da pobjedi anti-političar Bepe Grilo iz protestnog pokreta Pet zvjezdica dodaje njemački radio.

DV ocjenjuje da je Renci u velikoj mjeri sam sebi zapržio čorbu.

"On je politički hazarder koji se ne boji rizika. Kada je ubjedljivo dobio evropske izbore 2014. osjećao se dovoljno snažno da pređe na rulet sa većim ulogom, da krene u reformu Ustava".

Uz tu reformu je vezao svoju političku sudbinu i time dao italijanskom narodu da glasa o povjerenju vladi. Kada su ankete pokazale da je to bilo preuranjeno, Renci je malodušno pokušao da povuče obećanje, iznosi se u tekstu.

On će sada morati da kusa čorbu svog riskantnog kursa, i nije jedini koji ce kušati, dodaje DV uz ocjenu da će finansijski svijet i ulagači kazniti privredu Italije i ostaviti njene banke na cjedilu a da bi Italija čak ponovo mogla zapasti u recesiju.

"Italija će postati evropski problem. Evropskoj uniji je samo to falilo, poslije odluke o Bregzitu i još neriješene grčke problematike," dodaje njemački radio.

DV ocjenjuje da će Italija u najgorem slučaju dobiti jednogodišnji tehnički kabinet, što znači godinu zastoja do redovnih izbora. Ukoliko izbori budu prije, velika je šansa da Grilove populističke trupe preuzmu dizgine moći. Grilo, koji stalno potpaljuje bijes i koristi frustraciju, želi da napusti monetarnu uniju.

To bi vjerovatno bio kraj eura jer je Italija treća po veličini država eurozone i u evropski budžet uplaćuje više nego što iz njega uzima.

Za razliku od drugih država EU, u Italiji populisti nisu u prvi plan isticali ksenofobiju, nacionalizam ili izbeglicku krizu. Uprkos tome, šamar italijanskoj vladi predstavlja vjetar u leđa za Gerta Vildersa u Holandiji ili Marin Lepen u Francuskoj.

Oboje ce početkom sljedeće godine plitkim parolama krenuti u lov na glasove. Odatle populistički virus može da pređe i u Njemačku. Na jesen će samozvana Alternativa za Njemačku mobilisati ogorčene građane. Italijani su joj u tome indirektno pomogli, zaključuje Dojče vele.

Bonus video: