Austrija se odlučila za Van der Belena, Hofer priznao poraz

Već prvi preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Austriji, na osnovu 60 odsto izbrojanih glasova, ranije popodne, ukazivali su da je na današnjim izborima pobjedio Van der Belen, kandidat koga podržavaju Zeleni
94 pregleda 12 komentar(a)
Aleksander van der Belen, Foto: Reuters
Aleksander van der Belen, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2016. 20:39h

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova na biralištima, pobjednik na današnjim predsjedničkim izborima u Austriji, nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, osvojio je 51,69 odsto glasova, a njegov protivkanidat iz desničarske Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer 48,32 odsto glasova.

U ove rezultate nijesu uključeni glasovi predati putem pošte, na osnovu kojih će Van der Belen, prema procjeni instituta ARGE osvojiti ukupno 53,3 odsto glasova, dok će Hofer pasti na 46,7 procenata.

Glasovi pristigli putem pošte biće prebrojavani sjutra od 9 časova.

Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobjedu.

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvjesnosti koju bi, kako se ocjenjivalo, donio izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera.

Novi predsjednik Austrije profesor i iskusan političar >>>

Austrijanci su se odlučili protiv Hofera, od kojeg je strepjela i međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta.

Hofer je, u prvoj reakciji, preko Fejsbuka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rzkom da pobjedi, te se zahvalio biračima na podršci.

„Rado bih pazio na našu Austriju"; naglasio je on ujedno čestitajući Van der Belenu na uspjehu.

„Molim sve Austrijance da sarađuju u budu jedinstveni. MI smo svi Austrija, nezavisno od odluka na izborima"; podvukao je on.

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe čestitao je Van der Belenu i rekao da je važno da se u jednoj demokratiji poštuje demokratski izbor.

Izrazio je nadu da će Van der Belen biti dobar i fer pobjednik.

Takođe je izrazio žaljenje zbog poraza Hofera, koji je, prema njegovim riječima, uložio velike napore u protekloj godini.

Generalni sekretar FPO Herbert Kikl čestitao je prvi Van der Belenu, dodajući da je Hofer ostvario istorijski rezultat u istoriji stranke, što će biti odlična osnova za dalje izbore.

Van der Belen: Moja pobjeda je pobjeda proevropske Austrije

Aleksander Van der Belen ocijenio je da je njegova izgledna pobjeda nad protivkandidatom Slobodarske partije Norbertom Hoferom na predsjedničkim izborima u Austriji pobjeda proevropske Austrije i istakao da će biti predsjednik svih Austrijanaca.

"Od početka sam se borio za Austrijanca koji je proevropski orijentisan", rekao je Van der Belen na televiziji.

On je dodao da su njegovoj pobjedi doprinijele i "stare vrijednosti koje je promovisao", kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

U prvoj izjavi nakon izbora on je saopštio da želi da bude predsjednik svih Austrijanaca, i da će prići i glasačima svog protivkandidata Norberta Hofera i njegove Slobodarske partije Austrije (FPO).

Cilj mu je, kako je naglasio da građani Austrije tokom vremena kažu "vidi to je naš predsjednik".

Pripremama za mandat na mjestu predsjednika Austrije on će se posvetiti, kako je njajavio, od iduće nedjelje.

„Moj prethodnik Hajnc Fišer će mi u tome sigurno pomoći", uvjeren je Van der Belen.

Kern zadovoljan ishodom predsjedničkih izbora

Austrijski kancelar Kristijan Kern izrazio je zadovoljstvo što je na predsjedničkim izborima pobjedio Aleksander van der Belen.

"Uvjeren sam da sa Van der Belenom dobijamo predsjednika koji će na odličan način predstavljati našu zemlju kako unutar države, tako i inostranstvu“, poručio je on na konferenciji za novinare.

Kazao je da je radostan, i da to priznaje, što je Van der Belen dobio na izborima.

"Želim da Van der Belenu, našem novom predsjedniku, čestitam na izbornom uspjehu“, kazao je dalje Kern izražavajući zadovoljstvo što je završena predizborna, koja, kako je konstatovao, nije uvijek vođena na najlepši način.

Takođe je izrazio poštovanje kandidatu Slobodarske partije (FPO) Norbertu Hoferu.

Njegovim biračima je poručio da je važno da se danas niko ne osjeća kao gubitnik, jer su svi građani Austrije.

Šulc: Pobjeda Van der Belena poraz antievropskog populizma

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocijenio je večeras da pobjeda ljevičarskog kandidata Aleksandera Van der Belena na predsjedničkim izborima predstavlja poraz "antievropskog, nazadnog populizma".

Šulc je čestitao Van der Belenu izbornu pobjedu "sa jasnom proevropskom porukom".

Pobeda Van der Belena predstavlja "težak poraz nacionalizma i antievropskog, nazadonog populizma", objavio je Šulc na Tviteru.

Slobodarska partija Austrije i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali pobjedu novom predsjedniku Austrije Aleksanderu Van der Belenu.

Njemački političari pozdravili pobjedu Van der Belena

Više njemačkih političara pozdravilo je danas izglednu pobjedu Van der Belena na predsjedničkim izborima u Austriji, a vicekancelar Zigmar Gabrijel ocijenio je da je "teret skinut s srca cijele Evrope".

Rezultati izbora predstavljaju "jasnu pobjedu zdravog razuma nad desničarskim populizmom", rekao je za list bild Gabrijel, koji se nalazi na čelu njemačke Socijaldemorkatske partije.

Konzervativac Manfred Veber, koji se nalazi na čelu najveće centralnodesničarske grupe u Evropskom parlamentu, napisao je na svom nalogu na Tviteru da su Austrijanci poslali jasan proevropski signal, prenio je AP.

"Evropska desničarska populistička stranka je za sada skinuta s dnevnog reda", smatra Veber.

Zamjenik njemačkog ministra pravde i socijaldemokrata Ulrih Kelber kaže da je moguće da je izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD bio prekretnica.

"Liberalna većina odgovara", rekao je Kelber.

Liderka njemačkog opozicionog Saveza 90/Zeleni Simon Piter ocijenila je da je danas bio "dobar dan" za Austriju i Evropu i poručila da desničari koji potpaljuju mase moraju da budu zaustavljeni.

Vals: Pobjeda Van der Belena - udarac za populizam u Evropi

Francuski premijer Manuel Vals ocijenio je danas da pobjeda Aleksandra Van der Belena, koga je podržala stranka Zelenih, nad desničarskim protivkandidatom Slobodarske partije Norbertom Hoferom na predsjedničkim izborima u Austriji predstavlja "udarac za populizam u Evropi".

"Velika pobjeda Aleksandra van der Belena u Austriji. Populizam nije sudbina Evrope", naveo je Vals na svom nalogu na Tviteru nakon što je Hofer priznao poraz, prenosi AFP.

Na rezultate izbora u Austriji reagovala je i liderka krajnje desnicarske francuske partije Nacionalni front Marin Le Pen.

"Čestitam Slobodarskoj partiji Austrije, koja se hrabro borila. Naredni izbori će biti njihovi", navela je Le Pen na svom nalogu na Tviteru. Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Austriji, na osnovu 86 odsto prebrojanih glasova, kandidat koga je podržavala stranka Zelenih je osvojio 53,5 odsto glasova, dok je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer dobio 46,7 procenata.

Štajnmajer: Poraz desnice u Austriji "dobar predznak" za Evropu

Njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer ocijenio je danas da je poraz kandidata krajnje desnice Norberta Hofera na predsjedničkim izborima u Austriji "dobar predznak" za Evropu.

"Ukoliko se preliminarni rezultati potvrde ovo će biti dobar predznak protiv populizma u Evropi", rekao je Štajnmajer u Atini, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim kolegom Nikosom Kocijacom, prenio je AFP.

Štajnmajer će biti kandidat vladajuće koalicije za predsednika Njemačke na izborima sljedeće godine.

Tusk pozdravio pobjedu Van der Belena na predsjedničkim izborima u Austriji

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozdravio je večeras pobjedu Aleksandera Van der Belena na predsjedničkim izborima u Austriji i ocijenio da će to doprinijeti očuvanju jedinstva u Evropi.

"Iako se suočavamo sa brojnim i teškim izazovima, nastavak konstruktivnog zalaganja za očuvanje jedinstva EU ostaće prioritet Austrije", naveo je Tusk u saopštenju u kojem je čestitao Van der Belenu na pobjedi i poželeo mu uspjeh.