Francuski pisac hoće da se kandiduje za predsjednika: "Samo se čuje pariska tehnokratija"

"Građanin više ne postoji, teritorije više ne postoje u političkim debatama", ekao je Žarden koji je uvjeren da će prikupiti dovoljno potpisa građana za podnošenje kandidature
81 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Žarden, Foto: Reuters
Aleksandar Žarden, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2016. 18:01h

Francuski pisac i sineasta Aleksandar Žarden izjavio je danas da će se kandidovati na predsJedničkim izborima u maju 2017. godine da bi "vratio vlast narodu".

Osnivač nedavnog pokreta "Kuća građana", Žarden će biti kandidat građanskog pokreta.

"Građanin više ne postoji, teritorije više ne postoje u političkim debatama. Samo se čuje pariska tehnokratija", rekao je Žarden koji je uvjeren da će prikupiti dovoljno potpisa građana za podnošenje kandidature.

Žarden, rođen 1965. godine, poznat je u Francuskoj po romanima "Zebra", "Fanfan" i "Autobiografija jedne ljubavi" i po filmu "Zebra".

Francuska desnica već je izabrala svog kandidata, bivšeg premijera Fransoa Fijona, dok će ekstremnu desnicu predstavljati Marin Le Pen.

Ljevica je tek počela predizbornu stranačku kampanju, dok je nepopularni socijalistički predsednik Fransoa Oland najavio da se neće kandidovati.

Za izbore su se još kandidovali predstavnik radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon i bivši ministar ekonomije Emanuel Makron, koji je u avgustu podnio ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički "Pokret" (En Marche).

Uzimajući u obzir razne podjele unutar ljevice, analitičari procjenjuju da će se u drugom krugu za mjesto predsjednika boriti kandidat desnice Fransoa Fijon i predsjednica ekstremne desnice Marin Le Pen.

Bonus video: