Putin upozorio umjetnike: Krhka je granica između opasno provokativnog ponošanja i slobode izražavanja

"Pitanje je da li su karikaturisti morali da vrijeđaju predstavnike islama... Možda nisu htjeli nikog da vrijeđaju ali je tako ispalo", rekao je ruski predsjednik
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2016. 20:23h

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas umjetnike protiv "opasno provokativnog ponašanja" apelujući da ne dijele društvo prekoračenjem granice slobode izražavanja kao što je bio slučaj, kako smatra, s pariskim satiričnim nedjeljnikom Šarli ebdoom.

"Postoji krhka granica između onoga što zovemo opasno provokativnim ponošanjem i slobode izražavanja", rekao je Putin na sastanku Savjetodavnog vijeća za umjetnost i kulturu.

Putin je naveo primjer Šarli ebdoa poznatog po karikaturama proroka Muhameda koji je 7. januara 2015. bio meta terorističkih napada islamista.

Tada je ubijeno 12 ljudi među kojima osam članova redakcije koji su bili poznati karikaturisti.

"Pitanje je da li su karikaturisti morali da vrijeđaju predstavnike islama... Možda nisu htjeli nikog da vrijeđaju ali je tako ispalo", rekao je ruski predsjednik.

Putin je reagovao da nedavnu izjavu popularnog glumca Jevgenija Mironova koji je optužio vlasti za rastući pritisak protiv slobode umjetničkog izražavanja u Rusiji.

"Sve zavisi od osjećaja i funkcionera i umjetnika", dodao je ruski predsjednik.

Bonus video: