Hofer: Projekat EU još nije izgubljen

Prema njegovim riječima, bilo bi potrebno razmisliti kako je moguće bolje organizovati Uniju
2 komentar(a)
Norbert Hofer, Foto: Reuters
Norbert Hofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2016. 09:18h

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) na predstojećim izborima za predsjednika Norbert Hofer, istakao je da nije protiv EU, već da želi da se ona poboljša kako bi se mogla kretati u bolju budućnost.

"Nikada nisam pozdravio Bregzit. Govorio sam da polazim od toga da će unutar EU zbog Bregzita biti novih sporazuma", objasnio je Hofer, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", svoje oprečne izjave o EU.

Prema njegovim riječima, bilo bi potrebno razmisliti kako je moguće bolje organizovati Uniju.

"Uvjeren sam da projekat EU još nije izgubljen. Sa subsidiarnom Unijom možemo ići u pozitivnu budućnost", poručuje Hofer.

Podsjetio je da u partijskom programu FPO stoji da je stranka za evropsku integraciju, ali protiv centralne države EU.

Kada je riječ o evropskoj vojsci Hofer smatra da bi ona trebalo da bude umrežavanje vojska zemalja članica, a ne amorfna vojska pod jednom centralnom komandom.

Takođe je odbacio i razmišljanja lidera FPO Hajnc-Kristijana Štrahea o spajanju funkcija predsjednika i kancelara.

"Tako nešto je moguće samo sprovesti u okviru velike državne reforme, i ne bez referenduma. Ne vjerujem da će narednih godina doći do toga", podvukao je Hofer.

Upitan šta očekuje od novog predsjednika SAD Donalda Trampa on je kazao da su za Trampa povezani mnogi strahovi, a za Baraka Obamu su bile vezane brojne nade, koje nisu bile realizovane.

"Želeo bih da se odnosi SAD i Rusije poboljšaju", poručio je on.

Ponavljanje predsedničkih izbora košta 15 miliona eura

Ponavljanje drugog kruga predsjedničkih izbora, zakazano za 4.decembar, koštaće državu najmanje 15 miliona eura, ali konačna svota biće poznata tek nakon glasanja, tvrdi Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Televizija Puls 4 objavila je vijest da će ponavljanje izbora, do kojeg će doći zbog poništavanja ishoda glasanja krajem maja usljed nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte, koštati ukupno 40 miliona eura.

Ministarstvo taj izveštaj nije željelo da komentariše.

Što se tiče prognoziranih 15 miliona eura, oni proizilaze na osnovu izmjene izbornog zakona koji je usvojen, koji predviđa, pored uspostavljanja Centralnog biračkog registra, brojne promjene i po pitanju preuzimanja troškova od strane savezne države i pokrajina.

Cilj je da se poštede opštine od dodatnog finansijskog opterećenja.

Po glasaču, prema zakonu, biće opštinama proslijeđen paušalni iznos od 1,72 eira, a savezna država i pokrajine preuzimaju po 86 centi od tog iznosa.

Uz to isplatiće se još i 63 centi po građaninu sa pravom glasa za odlaganje izbora, a te troškove snosi samo savezna vlast.

Ako se uzme u obzir da će po glasaču biti isplaćeno 2,35 eura, a na izborima pravo glasa ima oko 6,4 miliona Austrijanaca, onda se dolazi do svote od oko 15 miliona eura.

Ministarstvo ukazuje da pored tih troškova mogu doći i drugi izdaci, na primjer zbog prekovremenog rada članova komisija, tako da se konačna cifra može saopštiti tek nakon glasanja.