Šarli ebdo u pokušaju da osvoji Njemačku: Angela Merkel na WC šolji

Njemačku verziju uređuje iz Francuske 33-godišnjak iz Berlina koji, prema savjetu kolega, koristi pseudonim Minka Šnajder
135 pregleda 0 komentar(a)
Šarli ebdo, Foto: Twitter
Šarli ebdo, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.12.2016. 07:59h

Francuski satirični magazin "Šarli ebdo" pojavio se jutros, u prvom izdanju na stranom jeziku na njemačkim kioscima, a u pokušaju da osvoji Njemačku svojim provokativnim humorom, objavio je poster na kojem je kancelarka Angela Merkel prikazana - na WC šolji.

Skoro dvije godine nakon što je osoblje ovog lista napadnuto u pogubnom džihadističkom napadu u Parizu, magazin poznat po zajedljivim karikaturama i komentarima u izdanju na njemačkom jeziku Merkelovu prikazuje kako sjedi na porcelanskom "tronu" i čita ovaj nedjeljnik s naslovom "Šarli ebdo oslobađa", prenosi AFP.

Karikaturista Loran Suriso, poznat pod umjetničkim imenom Ris, koji je teško ranjen u napadu u januaru 2015, vjeruje da je je Njemačka dobro tržište za francuski satirični list.

"Humor je svugdje, čak i u Njemačkoj", rekao je on njemačkoj televiziji ARD.

Kako je dodao, objavljivanje magazina na drugom jeziku je eksperiment u pokušaju da "Šarli ebdo" osvoji nove ljubitelje koji će pomoći u njegovoj odbrani.

"Šarli ebdo" se sada izrađuje na tajnoj lokaciji, što je posljedica napada na njegovu redakciju u kojem je ubijeno 12 njenih članova, među kojima su bili i neki od najpoznatijih francuskih karikaturista.

Njemačku verziju uređuje iz Francuske 33-godišnjak iz Berlina koji, prema savjetu kolega, koristi pseudonim Minka Šnajder.

On je, u izjavi njemačkom dnevniku "Zidojče cajtung", podsjetio da je pokret solidarnosti pod sloganom "I ja sam Šarli" bio naročito snažan u Njemačkoj, gdje je magazin prodao 70.000 primjeraka svog izdanja objavljenog nedjelju dana nakon napada na redakciju.

Njemačka verzija "Šarli ebdoa", s početnim izdanjem na 16 strana i štampana u 200.000 primeraka, sastoji se pretežno od članaka i karikatura prevedenih sa francuskog, ali urednici planiraju da ubuduće ima i njemačku sadržinu.

Iako ima veliki broj lojalnih fanova i podržavalaca u Francuskoj, "Šarli ebdo" je uvek imao i neprijatelje, pa je tako postao meta islamističkih ekstremista nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda, što su mnogi mulsimani vidjeli kao svetogrđe, ali je razgnijevio i Vatikan i francuski politički establišment, podsjeća francuska agencija.

Bonus video: