NAPADNUT NJEMAČKI TELEKOM

Veliki sajbernapad na "Dojče telekom", stalo 900.000 rutera

Nepoznati napadači su, prema najnovijim informacijama, početkom novembra otkrili rupu u bezbjednosnom sistemu rutera i pokušali da uspostave kontrolu nad njima
0 komentar(a)
TV antena, Foto: Shutterstock
TV antena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2019. 22:18h

Njemački telekom je napadnut, sajber-kriminalci htjeli su da preuzmu kontrolu nad ruterima tog internet-operatera, ali nijesu uspjeli - mada su ih ipak onesposobili. Sada se traže krivci i predlažu kaznene mjere, navodi radio Dojče vele (DV).

Dojče telekom našao se na meti velikog hakerskog napada. Oko 900.000 rutera korisnika tog operatera nije radilo dva dana - čime je pogođeno oko 20 miliona ljudi. Nije bilo moguće korišćenje interneta, telefona i televizije, navodi njemački radio.

Nepoznati napadači su, prema najnovijim informacijama, početkom novembra otkrili rupu u bezbjednosnom sistemu tih rutera i pokušali da uspostave kontrolu nad njima. No, napad na ranjive rutere je zakazao, i umesto da ostanu „porobljeni“, oni su se „zagrcnuli“ zbog greške u štetnom kodu i - zakazale su im pomenute funkcije.

Kako navodi DV, greška u zaštiti rutera otkrivena je 7. novembra i to najprije kod irskog provajdera Eir.

Do rješenja problema, Telekom je svojim korisnicima stavio na raspolaganje besplatan mobilni internet.

U saopštenjima koncerna dominira poruka da je sve prošlo dobro, jer napadači nisu uspjeli da „porobe“ rutere, i da bi sve bilo mnogo gore da im je to uspjelo. Poručuje se i da ovako nešto može uvijek ponovo da se desi. To, međutim, nije moglo da skrene pažnju sa činjenice da je Telekom imao grešku u filtriranju komunikacije svojih rutera sa internetom.

Incident su odmah počeli da komentarišu i političari, a među prvima su se oglasili oni koji bi da uvode drakonske kazne i bolju kontrolu interneta.

Ministarka pravosuđa Hesena, Eva Kine-Herman, rekla da „počinioci moraju znati da su ovakve stvari i posebno pripremne aktivnosti - kažnjive. Predlozi su još od kraja leta na stolu njemačke vlade i Bundestaga“.

U ovoj izjavi upada u oči vrlo nejasan pojam „pripremnih aktivnosti“, ocjenjuje DV i dodaje da je ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer je rekao da bi proizvođači morali da budu „snažnije obavezani da se staraju o zaštiti svojih proizvoda od hakerskih napada“.

Kancelarka Angela Merkel je u svom komentaru o tome kako „moramo naučiti kako da se borimo protiv ovakvih napada“ (što zvuči kao „svi mi“, tj. kao „naša zajednica“ ili „država“) „diskretno“ pomenula i glavnog neprijatelja: „Ovakvi napadi, kakvi se i u doktrini Rusije zovu hibridni sukobi, danas spadaju u svakodnevicu“.

Najtiražniji njemački tabloid Bild je, sa mnogo manje ograda, na svom portalu objavio sliku na kojoj se vide ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, sa nadnaslovom: „Napad na Telekom" i naslovom u vidu pitanja: Vježba li to Putin već napad na izbore za Bundestag, gdine De Mezijer?“, prenio je DV.