OBJAVLJIVAĆE DNEVNO PO JEDNOG BJEGUNCA

Božićni kalendar Europola sa najtraženijim kriminalcima

Kalendar će početi sa 60. austrijskim bjeguncem Tiborom Fokom za kojim je raspisana potjernica zbog ubistva prostitutke u martu 1986. godine
116 pregleda 4 komentar(a)
europol kalendar, Foto: Europol.europa.eu
europol kalendar, Foto: Europol.europa.eu
Ažurirano: 07.02.2019. 22:19h

Božićni ili adventski kalendar kojim se u katoličkom i protestanskom svijetu odbrojavaju dani od 1. decembra do Božića, prave se u mnogim oblicima i formama, od slika do čokoladica, a Europol ove godine donosi svoju, nešto sumorniju verziju - onlajn kalendar sa najtraženijim kriminalcima u Evropi

"Od sjutra 1. decembra u narednih 23 dana objavljaćemo dnevno po jednog bjegunca iz po jedne članice EU," izjavio je portparol Europola Gerald Hestera, prenosi AFP.

Osoba za koju je izdat nalog za hapšenje će datog dana biti istaknuta na društvenim mrežama uključujući Europol Facebook i Twitter, rekao je Hestera.

Riječ je o kriminalcima osuđenim za ozbiljna krivična djela poput ubistva, kidnapovanja, terorizma i trgovine drogom koji su trenutno u bjekstvu.

"Svi oni su u bjekstvu i bježe od odgovornosti i kazne," rekao je portparol.

Kalendar će početi sa 60. austrijskim bjeguncem Tiborom Fokom za kojim je raspisana potjernica zbog ubistva prostitutke u martu 1986. godine.

Osuđen na zatvor, Foko je pobjegao dok je bio na odsustvu 1995. godine, navedeno je na sajtu Europola, a za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja ponuđena je nagrada od 2.900 eura.

Od kada je u januaru aktiviran ovaj vebsajt, uhapšeno je 24 najtraženijih kriminalaca, pri čemu je devet hapšenja bilo direktno povezano sa pažnjom medija i dojavama građana, navodi Europol.

"Nadamo se da ćemo ljudima moći da damo lijep poklon 24. decembra time što ćemo uhapisti neke od ovih bjegunaca", rekao je Hestera.