Savezni sud Njemačke potvrdio presudu: Bivšem "računovođi" Aušvica četiri godine zatvora

Greningu se sudilo za poslove koje je obavljao u Aušvicu u maju i julu 1944, kada je u logor stiglo oko 425.000 Jevreja iz Mađarske, od kojih je 300.000 pogubljeno u gasnim komorama
1 komentar(a)
Oskar Grening, Foto: Beta-AP
Oskar Grening, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.11.2016. 10:30h

Savezni sud Njemačke potvrdio je presudu 95-godišnjem bivšem čuvaru u logoru smrti Aušvic Oskaru Greningu, koji je osuđen na četiri godine zatvora kao saučesnik u ubistvu, rekao je danas advokat osuđenog.

Sud u Lineburgu osudio je u julu 2015. na četiri godine zatvora Oskara Greninga, bivšeg "računovođu" u Aušvicu, za poslove koje je obavljao u nacistićkom koncentracionom logoru i kome se stavlja na teret smrt više od 300.000 Jevreja.

Grening je na suđenju rekao da je nadgledao prikupljanje ličnih stvari zatvorenika i bio zadužen da obezbijedi da se vrijednosti i novac odvoje i šalju u Berlin.

Greningu se sudilo za poslove koje je obavljao u Aušvicu u maju i julu 1944, kada je u logor stiglo oko 425.000 Jevreja iz Mađarske, od kojih je 300.000 pogubljeno u gasnim komorama.

Advokat Hans Holterman rekao je danas za njemačku agenciju DPA da je Savezni sud podržao presudu kojom je Grening osuđen na četiri godine zatvora.

Odluka višeg suda da odbaci Greningovu žalbu predstavlja važan presedan za napore tužilaca da gone druge osobe za koje se vjeruje da su službovale u nacističkim logorima, prenosi agencija AP.

Na suđenju u Lineburgu predsjedavajući sudija Franc Kompiš rekao je da je Grening bio dio "mašinerije smrti", da je pomagao da koncentracioni logor funkcioniše i da je prikupljao novac otet od žrtava kako bi pomogao realizaciju nacističke ideje.

Apelacioni sud je prvi put odlučivao o nekoj presudi donijetoj na osnovu premise da je službovanje u koncentracionom logoru, odnosno pomoć u njegovom funkcionisanju, dovoljna osnova da neko bude osuđen kao saučesnik u ubistvima počinjenim u tom logoru, navodi agencija AP.

Bivši radnik u fabrici automobila u Ohaju, u SAD, Džon Demjanjuk bio je 2011. prva osoba osuđena u Njemačkoj isključivo na osnovu činjenice da je bio čuvar u koncentracionom logoru, bez dokaza da je bio umiješan u ubijanje logoraša.

Demjanjuk, koji je uvijek negirao da je bio čuvar u logoru Sobibor, umro je prije nego što je njegova žalba razmotrena.

Bonus video: