Oštar sukob Van der Belena i Hofera: Hoće li Austrija napustiti EU i okrenuti se ekstremnoj desnici?

Prema anketama, kandidati se nalaze rame uz rame i Norbert Hofer, koji je izgubio u drugom krugu izbora u maju, koji su potom bili poništeni, mogao bi 4. decembra da postane prvi predsjednik iz neke ekstremno desničarske partije u Evropskoj uniji
2 komentar(a)
Aleksandar Van der Belen, Norbert Hofer, Foto: Reuters
Aleksandar Van der Belen, Norbert Hofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2016. 10:12h

Dvojica kandidata za predsjednika Austrije, kandidat ekologa i njegov suparnik sa ekstremne desnice, oštro su se sukobili tokom televizijske debate, nedjelju dana prije novih izbora, koji se održavaju nakon što su prethodni poništeni iz proceduralih razloga.

Austraijanci 4. decembra biraju između 72-ogodišnjeg ekologa Aleksandra Van der Belena i 45-godišnjeg Norberta Hofera iz antiimgrantske Slobodarske partije Austrije (FPO).

Prema anketama, kandidati se nalaze rame uz rame i Norbert Hofer, koji je izgubio u drugom krugu izbora u maju, koji su potom bili poništeni, mogao bi 4. decembra da postane prvi predsjednik iz neke ekstremno desničarske partije u Evropskoj uniji.

Van der Belen je u sinoćnjoj debati Hofera i njegovu partiju FPO prozvao da izazivaju nesigurnost svojim prijetnjama da će Austriju izvesti iz Evropske unije.

Hofer je ranije rekao da će, ako dođe na vlast, organizovati referendum o izlasku iz EU u slučaju da se Turska pridruži Uniji ili Brisel pokuša dodatno da centralizuje vlast.

"FPO se igra izlaskom Austrije iz EU već 20 godina. Brojne političke ličnosti u Eropi strahuju da bi ta spekulacija mogla da izazove lavinu ekstremnodesničarskog populizma", rekao je Van der Belen tokom debate koju je direktno prenosila privatna televizija ATV.

"Najvažnija je solidarnost između država članica, bez toga nećemo moći da se potvrdimo naspram Rusije ili SAD", rekao je Van der Belen.

Hofer je uzvratio da Van der Belen diže uzbunu i rekao da neće biti Agzita, izlaska Austrije iz Unije, poput Bregzita, kada su Britanci u junu na referendumu odlučili da njihova zemlja napusti EU.

"Više puta sam ponovio da želim povoljan razvoj EU", rekao je sinoć Hofer.

Ankete pokazuju da je Slobodarska partija ojačala, napadajući sa jedne strane politiku imigiracije, a sa druge austrijsku "elitu" koju optužuje da odvojena od realnosti.

Bonus video: