PROGLASIO POBJEDU, ŽIPE ČESTITAO

Fijon je kandidat za predsjednika Francuske: Čeka ga teška borba protiv Marin Le Pen

U pobjedničkom govoru Fijon je pozvao na jedinstvo kako bi se pobijedila krajnja desnica i diskreditovala ljevica
2 komentar(a)
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 21:10h

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon (62) proglasio je večeras pobjedu na unutarstranačkim izborima republikanaca koja bira svog kandidata na predsjedničkim izborima, a protivnik Alan Žipe (71) čestitao mu je na "širokoj pobjedi".

Fijon se tokom kampanje zalagao za dramatične reforme slobodnog tržišta, stroža pravila imigracije, tradicionalne porodične vrijednosti i bliže veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U pobjedničkom govoru Fijon je pozvao na jedinstvo kako bi se pobijedila krajnja desnica i diskreditovala ljevica.

Fijon će se suočiti se sa žestokom konkurencijom - liderkom Nacionalnog fronta Marin Le Pen, koja čeka da napadne suparnika kao simbol francuske vladajuće klase.

Žipe je priznao večeras poraz na unutarstranačkim izborima republikanaca i istakao da će podržati Fijona na predsjedničkim izborima.

Žipe je priznao poraz pošto su rezultati sa biračkih mjesta pokazali da je on dobio 32 odsto, a njegov protivnik Fijon 68 odsto glasova.

"Završavam ovu kampanju kako sam je i počeo, kao slobodan čovjek koji nije imao kompromis po pitanju toga ko je i šta misli", rekao je Žipe i dodao da će podržati Fijona na izborima u aprilu i maju.

Žipe je pozvao na jedinstvo poslije neuobičajeno oštre kampanje u kojoj je optužio Fijona da se ulaguje antiimigrantskoj i antiislamskoj krajnoj desnici.

Izbor kandidata, organizovan po ugledu na američki, je prvi takav za republikance, a označen je i kao borba socijalno konzervativnog i ekonomski radikalnog Fijona i umjerenijeg Žipea, koji je takođe bio premijer Francuske.

Fijon i Žipe su prije sedam dana osvojili najviše glasova u prvom krugu unutarstranačkih izbora republikanaca. Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi tada nije uspio da se kvalifikuje za drugi krug glasanja, a podržao je Fijona.

Glasanje za predsjedničkog kandidata smatra se testom za glavne političke partije, nakon pobjede Donalda Trampa na izborima u SAD i kampanje za Bregzit u Britaniji, koje su iskoristile bijes naroda protiv elite i establišmenta.

Socijalisti još nisu odlučili da li će njihov sadašnji šef države Fransoa Oland pokušati da dobije drugi mandat, ili će, zbog njegove nepopularnosti, Francuzima ponuditi drugog kandidata.