Švajcarci odbili predlog o odustajanju od nuklearne energije

Plan o odustajanju od nuklearne energije koji je promovisala Zelena stranka, predviđao je da do 2029. godine bude zatvorena i posljednja od pet švajcarskih nuklearnih elektrana koje trenutno obezbjeđuju 40 odsto električne energije u toj zemlji
0 komentar(a)
Švajcarska, referendum, Foto: Reuters
Švajcarska, referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 14:45h

Švajcarci su danas na referendumu odbacili predlog o ubrzanju odustajanja te zemlje od nuklearne energije.

Većina kantona glasala je protiv tog plana. Prema švajcarskom sistemu, za uspjeh referenduma potrebno je da predlog dobije većinu kantona, ali i glasova birača.

Plan o odustajanju od nuklearne energije koji je promovisala Zelena stranka, predviđao je da do 2029. godine bude zatvorena i posljednja od pet švajcarskih nuklearnih elektrana koje trenutno obezbjeđuju 40 odsto električne energije u toj zemlji.

Prema projekciji televizije SRF, protiv ove inicijative bilo je 55 odsto birača, dok je za glasalo 45 odsto njih, prenosi AP.

Kao i druge zemlje poslije katastrofe koja je zadesila nuklearnu centralu Fukušima u Japanu, Švajcarska je obećala da će napustiti nuklearnu energiju u narednim godinama, ali antinuklearne grupe tvrde da vremenski plan švajcarske vlade nije dovoljno brz, pa su pokrenule inicijativu za referendum koji će taj plan ubrzati, javlja AP.

U okviru energetskog plana čiji je rok za sprovođenje 2050. godina, švajcarska vlada se saglasila da ne zamjenjuje svoje postojeće nuklearne centrale, već da one mogu da rade dok god se to bude smatralo bezbjednim, a da vlada u međuvremenu pređe na druge izvore kao što su energija vjetra, solarna i energija biomasa.

Bonus video: