OTVOREN PUT "POKRETU PET ZVJETDICA" ZA POBJEDU

Politiko: Rencijev referendum mogao bi da ugrozi evrozonu

Navodi se da je "'Pokret pet zvjezdica' trenutno u anketama iza Rencijeve vladajuće Demokratske partije"
1 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 11:41h

Evropski lideri su ujedinjeni u želji da italijanskom premijeru Mateu Renciju uspije ustavni referendum zakazan za 4. decembar, ali bi upravo taj uspjeh mogao da otvori put pobjedi populističkog "Pokreta pet zvjezdica" komičara i aktiviste Bepea Grila na izborima 2018, koja bi mogla da ugrozi evrozonu.

"Lideri EU bi trebalo da paze kakve želje imaju", piše u članku politico.eu pod nazivom "Mateo Renci možda ide ka Pirovoj pobjedi".

Navodi se da je "sa Bregzitom, novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, okuraženom Rusijom, predstojećim izborima u Francuskoj i Njemačkoj i izazovom koji političkog populizma lista toga čime se sve treba baviti dovoljno duga i bez dodatne krize u Rimu".

"Ako Renci uspije 4. decembra, Italijom će upravljati sistem koji daje veću, a ne manju, šansu 'Pokretu pet zvjezdica' da osvoji vlast 2018. Isto kao što Bregzit predstavlja suštinsku prijetnju po EU, pobjeda 'Pokretu pet zvjezdica' mogla bi da ugrozi evrozonu", ocjenjuje politico.eu.

Objašnjava se da će "'Da' na Rencijevom ustavnom referendumu, osmišljenom da obuzda moć italijanskog Senata, omogućiti stupanje na snagu reforme izbornog sistema u Italiji koja je urađena ranije ove godine".

"Tim promjenama je uvedena druga runda na izborima koja garantuje pobjedniku apsolutnu većinu u parlamentu i samim tim i jednopartijsku vladu. Ovaj novi sistem, poznat kao 'Italikum', možda zvuči sjajno u teoriji kada se ima u vidu istorija disfunkcionalne politike u Italiji. U praksi, mogao bi da se pokaže kao problem", stoji u tekstu.

Navodi se da je "'Pokret pet zvjezdica' trenutno u anketama iza Rencijeve vladajuće Demokratske partije".

"Ali, ima značajnu prednost kada se anketa odnosi na drugi krug izbora. Ovo bi trebalo da bude razlog za alarm. Ne samo da su članovi 'Pokreta pet zvjezdica' veoma neiskusni, već su i ideološki populisti", navodi se u tekstu.

Navodi se da bi "pošto je (Italija) treća po veličini privreda u evrozoni i država osnivač EU, rješenje po ugledu na ono u slučaju Grčke koje su nametnuli Njemačka i drugi kreditori bilo nezamislivo".

"Alternativa bi bila katastrofa. Ili bi "Pokret pet zvjezdica" bio prisiljen da izvede totalni zaokret po ugledu na (grčku vladajuću stranku) Sirizu i prihvati obaveze koje nalaže članstvo u evrozoni ili bi vlada verovatno pala. Ali, prije nego što bi se jedno ili drugo desilo, velika šteta bi bila načinjena Italiji i evrozona bi bila opasno oslabljena", piše politico.eu.

Preporučujemo za Vas