Stokholm: Upali u džamiju, crtali nacističke svastike i bacali petarde

"Ovo nije nešto što se očekivalo... Teško je razumjeti šta se dešava u društvu, kako na međunarodnom nivou tako i u našoj sopstvenoj zemlji. Ja više ne prepoznajem Švedsku", kazao je za TT predstavnik muslimanske zajednice u Stokholmu Mustafa Tumturk
3 komentar(a)
Stokholm, džamija, Foto: Twitter
Stokholm, džamija, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.11.2016. 16:01h

Neidentifikovani napadači upali su nakon jutarnje molitve u džamiju u švedskoj prijestonici Stokholmu, ispisali sprejom nacističke svastike i poruke govora mržnje na zidovima i bacali petarde, objavila je lokalna policija.

Zvaničnici džamije su švedskoj agenciji TT izjavili da su svi vjernici, osim jednog, napustili džamiju u trenutku napada, kao i da je taj vjernik uznemiren zbog toga što se dešavalo, ali da nije povrijeđen, prenosi AFP.

Policija je navela da istražuje incident koji je zabiležila kao vandalizam i krivično djelo počinjeno iz mržnje, ali da do sada niko nije uhapšen.

"Ovo nije nešto što se očekivalo... Teško je razumjeti šta se dešava u društvu, kako na međunarodnom nivou tako i u našoj sopstvenoj zemlji. Ja više ne prepoznajem Švedsku", kazao je za TT predstavnik muslimanske zajednice u Stokholmu Mustafa Tumturk, koji je bio jedan od osnivača ove džamije 1985.

AFP navodi da je u Švedskoj posljednjih godina zabilježen porast napada na džamije i izbjegličke centre, nakon što je ova zemlja prihvatila rekordan broj izbjeglica - 245.000 u 2014. and 2015. godini.

Bonus video: