Prodi: Kako je EU došla dotle da jedva drži glavu iznad vode

U slučaju Bregzita, kako kaže, potpuno je neshvatljivo kako se Evropa ophodi prema tom pitanjem, jer postoji potpuno nejedinstvo da li pregovore treba odugovlačiti ili brže djelovati
3 komentar(a)
Romano Prodi, Foto: Unizar.es
Romano Prodi, Foto: Unizar.es
Ažurirano: 24.11.2016. 10:39h

Bivši predsjednik Evropske komisije Romano Prodi upozorava da EU mora da pazi da ne potone, ukazujući da je rizik veliki, prije svega jer se Evropa sama blokira i paralizuje.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" rekao da godinama svi rastu više od EU, i da godinama Unija više nema spoljnopolitičku ulogu.

U slučaju Bregzita, kako kaže, potpuno je neshvatljivo kako se Evropa ophodi prema tom pitanjem, jer postoji potpuno nejedinstvo da li pregovore treba odugovlačiti ili brže djelovati.

"U principu je referendumom Britanaca dodat još jedan faktor nesigurnosti za Evropu. Moramo veoma paziti da ne potonemo, već da uvijek glavu nekako držimo iznad vode", poručuje Prodi.

Do prije 12 godina je EU bila tvorevina koja je postajala sve veća i značajnija, primjetio je, podsetivši na širenje, uvođenje eura, i napore oko zajedničkog Ustava.

Prodi ističe da je pad počeo sa odbijanjem sporazuma EU nakon referenduma u Francuskoj maja 2005, a nakon toga i u Holandiji.

"Sve do tog trenutka je Evropa bila nada svijeta", kritički se osvrnuo nekadašnji italijanski premijer.

On smatra da postoji duboka kriza demokratije, jer su vlade zainteresovane samo za kratkoročne prognoze i djeluju kao da će već iduće nedjelje biti izbori, što je glavni problem s kojim je konfrontirana EU.

Prema njegovim riječima, ranije je bilo moguće u prve dvije godine iznevjeriti birače, jer je bilo potrebno donositi potrebne odluke, nakon kojih su uslijedili pozitivni efekti s kojima je bilo moguće izaći na izbore.

"Danas politika, kao što je bila njemačkog kancelara Helmuta Kola, koji je verovao u euro i pored otpora građana, više nije moguća. Nedostaje hrabrost, ali i sposobnost da se nešto progura", uvjeren je Prodi.

On je istakao da su referendumi dobra stvar, ali samo ako se radi o velikim pitanjima, ali ne i ako se radi o pojedinačnim interesima ili problemima tehničke prirode.

S tim u vezi je opravdao odluku italijanskog premijera Matea Rencija da održi referendum o reformi Ustava, dodavši da zakon to i predviđa, jer plan reforme nije dobio dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Takođe je ocijenio da je referendum politizovan, i da su njegove namere iskrivljene, kao što je to bio slučaj u Francuskoj 2005.

Prodi se zalaže za razvoj Evrope u neku vrstu federalne republike, ali ne po američkom modelu.

Članstvo Turske u EU prema njegovoj ocjeni bilo bi veoma teško, posebno što Ankara trenutno radi na tome da postane regionalna sila, što je ne čini kompatibilnom sa evropskom idejom.

Bonus video: