Nestao turski ambasador u Zagrebu?

Nakon neuspjelog puča u Turskoj, većina zemalja s kojima Turska ima diplomatske odnose upućeni su spisi s imenima turskih diplomata koje je Erdogan proglasio pristalicama Gulena
9 komentar(a)
Ahmet Tuta, Foto: Fortune Türkiye
Ahmet Tuta, Foto: Fortune Türkiye
Ažurirano: 23.11.2016. 17:41h

Donedavni turski ambasador u Hrvatskoj, Ahmet Tuta, i njegova supruga Mina, smatraju se nestalim, piše Nacional.

“Brutalna odmazda turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana nakon propasti još uvijek ne sasvim razjašnjenog julskog puča u Turskoj, imala je svoju dramatičnu epizodu i u samom srcu hrvatske metropole”, piše hrvatski list.

Najmanje jedan turski diplomata koji je do ljeta bio na dužnosti u Zagrebu smatra se nestalim, a nepoznato je i što se zaista dogodilo s donedavnim turskim ambasadorom Ahmetom Tutom i njegovom suprugom Mine Tutom, otkrila su za dva nezavisna diplomatska izvora.

Jedan izvor je rekao da su turske diplomate Erdoganovi ljudi u crnim vrećama u tajnosti iz Hrvatske odvezli u nepoznato. Na najžešćem udaru u Hrvatskoj našao se Bekir Alpula, donedavni turski ataše za kulturu u Zagrebu. Tražilo se od hrvatskih vlasti da mu se oduzmu diplomatske isprave i da bude deportovan u Tursku, a on je od stranih diplomata u Zagrebu očajnicki tražio pomoć.

Nakon neuspjelog puča u Turskoj, većina zemalja s kojima Turska ima diplomatske odnose upućeni su spisi s imenima turskih diplomata koje je Erdogan proglasio pristalicama imama Fetulaha Gulena i pučista, piše Nacional. Za sve ljude na spisima zatraženo je da budu deportovani u Tursku i da im se otkaže gostoprimstvo.

Bonus video: