Gridling: Islamski terorizam opasan i po Austriju

Gridling se osvrnuo i na akciju njemačke policije protiv dijeljenja Kurana u javnosti, rekavši da upravo takvi postupci predstavljaju početak puta u džihad
0 komentar(a)
Austrija, Foto: Shutterstock
Austrija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2016. 09:55h

Islamski terorizam predstavlja veliku prijetnju i po Austriju, kaže direktor Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Peter Gridling i ističe da "stanje nije nikako mirno".

Oko 300 osoba je iz Austrije pošlo u džihad, a nešto manje od 90 se vratilo, dok je oko 50 spriječeno u odlasku, a tih 140 lica, kako naglašava Gridling u izjavi austrijskom državnom radiju "Oe1", ne smiju se potceniti.

"Stanje nije ni malo mirno kako se ponekad misli. Uvek smo ukazivali na to da islamski terorizam predstavlja veliku prijetnju i Austriji", naglasio je .

Gridling se osvrnuo i na akciju njemačke policije protiv dijeljenja Kurana u javnosti, rekavši da upravo takvi postupci predstavljaju početak puta u džihad.

I austrijska služba, kao i njemačke kolege, kritikuje akciju salafista pod motom "Čitaj".

Šef vojne obavještajne službe Rudolf Štridinger smatra da je Austrija dobro pripremljena za moguće terorističke napade.

Prema njegovim riječima postoji komanda koja je u slučaju potrebe u mogućnosti da brzo reaguje.

Borba protiv terorizma, kako je navio, trenutno je glavni posao vojske, koja svoje djelovanje koordiniše sa policijom.

Takođe, Štridinger ukazuje da ozbiljnu prijetnju predstavljaju i takozvani "Građani Rajha", koji odbijaju državni autoritet.

Procjenjuje se, kako je kazao Gridling, da trenutno ima 800 osoba koje pripadaju ovoj grupi, od kojih neki ne priznaju nikakve zakone sem prirodnih, dok neke druge priznaju samo državni poredak prije nastanka Druge Republike, tačnije onaj tokom Trećeg rajha.

Bonus video: