Prodi: Evropa je kao polukuvana supa

Italijanski političar je kritikovao to što Brisel i evropski političari ništa nisu učinili da se suoče sa strahovima koji postoje
0 komentar(a)
Romano Prodi, Foto: Unizar.es
Romano Prodi, Foto: Unizar.es
Ažurirano: 23.11.2016. 09:27h

Nekadašnji italijanski premijer i bivši predsjednik Evropske komisije Romano Prodi smatra da Evropi predstoji duža faza neizvjesnosti, posebno zbog predstojećih izbora u Njemačkoj i Francuskoj, ali i da će postepeno doći do tešnje saradnje u Evropi kada SAD više ne budu željele da izigravaju svjetskog policajca.

Takođe je ocijenio da više nema šefova vlada sa evropskim vizijama.

„To što Angela Merkel želi ponovo da izađe na izbore je možda umirujuće, doprinosi određenoj ravnoteži, ali ona nije dokazala evropsko vođstvo. Za vrijeme krize u Grčkoj je pokazala koliko joj je važan samo nacionalni interes. Njemačka je sada najmoćnija država koja ima istorijsku odgovornost da oživi Evropu", poručuje Prodi.

Upitan da li strahuje od istupanja Italije iz EU ako vlada doživi neuspjeh na predstojećem referendumu, Prodi je objasnio da se referendum u Italiji i suviše u inostranstvu dramatizuje, jer se radi samo o unutrašnjem pitanju.

Pobeda antievropskog tabora, prema njegovom mišljenju, neće predstavljati nikakvu dramu po Evropu, jer u državnoj strukturi, i pored antievropskog raspoloženja među građanima, dobro znaju da se zemlja modernizovala samo zahvaljujući Evropi.

Italijanski političar je kritikovao to što Brisel i evropski političari ništa nisu učinili da se suoče sa strahovima koji postoje.

„Evropa je kao polukuvana supa - proces integracije je zastao negdje na sredini. Svi su nezadovoljni - proevropljani i antievropejci. Umjesto da se pronađe odgovor na potrebu za promjenama političari su zaokupljeni sami sobom. Diskutuje se o krizi ljevice, socijalne države, konzervativnih stranaka, kao i o nedostajućim odgovorima na krizu. Strah stanovništva je ujedno i posljedica te pasivnosti", ističe on.

Prema njegovoj ocjeni, to je osnažilo populiste.

Nalazimo se u stalnoj predizbornoj kampanji i u međuvremenu su i najmanji lokalni izbori dobili značaj po nacionalnu politiku. Živimo u „barometričnoj demokratiji“, odluke se donose na osnovu istraživanja, što sprječava pronalaženje održivih rješenja“, smatra Prodi.

On je dodao da populističke partije ne nude nikakve alternativne programe.

On takođe smatra da program novog američkog predsjednika Donalda Trampa liči na programe populističkih pokreta u Evropi.

Bonus video: