NATO kritikuje Rusiju zbog raketa blizu Poljske i Litvanije

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva uzeti na nišan lokacije NATO-a ako bude smatrala da prijete Rusiji, prenijele su ruske agencije u ponedjeljak uveče
80 pregleda 5 komentar(a)
NATO ilustracija, Foto: Shutterstock
NATO ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2016. 16:54h

NATO je danas kritikovao Rusiju zbog raspoređivanja protivbrodskih raketa na krajnjem zapadu baltičkog regiona kao "agresivno vojno zauzimanje položaja" i pozvao na dijalog kako bi se ublažili eskalirajući odnosi, javlja AP.

NATO je, u saopštenju dostavljenom američkoj agenciji, naveo da raspoređivanje raketa u blizini granica Sjevernoatlantske alijanse "ne pomaže snižavanju tenzija niti čini odnose dvije strane predvidivim".

NATO je pozvao na veću transparentnost kad je riječ o vojnim aktivnostima "kako bi se izbjegli incidenti i opasnost od nesporazuma".

Moskva je uložila energičan prigovor na raspoređivanje vojnih jedinica Alijanase u blizini ruskih granica, a sada raspoređuje raketne lansere u regionu Kalinjingrada, koji se graniči sa Poljskom i Litvanijom, koje su članice NATO-a, navodi AP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva uzeti na nišan lokacije NATO-a ako bude smatrala da prijete Rusiji, prenijele su ruske agencije u ponedjeljak uveče.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije danas rekao je novinarima da Moskva ima pravo da obezbijedi svoje granice s obzirom na vojno jačanje NATO-a na ruskim granicama, javio je Tas s.

Upitan kako komentariše raspoređivanje ruskih raketnih sistema u reginu Kalinjingrada, Peskov je rekao da "Rusija čini sve što može kako bi ozbijedila svoje granice uzevši u obzir akcije NATO-a".

"Ta alijansa je agresivan blok, tako da Rusija preduzma potrebne korake. U tom smislu, ima suverena prava da preduzme sve mjere na svojoj teritoriji", istakao je portparol Kremlja.

On nije odgovorio da li su raketni sistemi već raspoređeni u regionu i da li će tamo biti trajno raspoređeni.

Bonus video: