Lajčak: EU će pomoći BiH, ako je BiH spremna da radi svoj dio posla

Crnadak je prvo čestitao godišnjicu Dejtonskog sporazuma, navodeći da je danas u RS praznik, ali ne i u Federaciji BiH
67 pregleda 1 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Reuters
Miroslav Lajčak, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2016. 16:40h

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas u Sarajevu da je Evropska unija spremna da pomogne BiH, ako je BiH spremna da radi svoj dio posla.

"Ako je BiH spremna da radi svoj dio posla, onda je i EU spremna da radi svoj. Ovde se vidi i druga tendencija koja je negativna, a to je govor mržnje i atmosfera za koju sam čuo da nije postojala od rata. Radi se o nizu konfrontacija, od referenduma, do izbora u Stocu", rekao je Lajčak novinarima poslije sastanka s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Navodeći da tokom posjete BiH želi da čuje stavove tamošnjih lidera i prenese im svoje, on je rekao da BiH treba da izabere pozitivnu, evropsku opciju.

"To je najbolja perspektiva koju BiH može da dobije. EU će na tom putu BiH reagovati i igrati veliku ulogu", dodao je Lajčak, koji je bio visoki predstavnik u BiH.

Sa Lajčakom je u BiH doputovala veća grupa preduzetnika, koji danas učestvuju na Biznis forumu u Sarajevu, a sutra u Banjaluci.

Crnadak je prvo čestitao godišnjicu Dejtonskog sporazuma, navodeći da je danas u RS praznik, ali ne i u Federaciji BiH.

"Nadam se da ćemo svi zajedno obilježavati ovaj dan, jer je stvorena prilika za generacije da ovdje žive i rade zajedno", rekao je on.

Crnadak je kazao da će BiH raditi svom snagom da do kraja iduće godine dobije status kandidata u EU, navodeći da će ta zemlja nastaviti proces reformi, a da će posebna pažnja biti posvećena medijskim slobodama i korupciji.

Bonus video: