PRESTUP ĆE BITI PONIŠTEN AKO SE OŽENE MALOLJETNOM OSOBOM

UNICEF zabrinut zbog turskog nacrta zakona o zlostavljačima djece

Ukoliko bude usvojen, nacrt zakona - koji će biti stavljen na još jedno glasanje narednih dana - omogući će oslobađanje muškaraca koji su okrivljeni za napade na maloljetne osobe ako su to počinili bez "primjene sile, pretnje ili nekog drugog ograničenja pristanka" i ako se napadač "oženi žrtvom"
0 komentar(a)
Zlostavljanje djece, Foto: Shutterstock
Zlostavljanje djece, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.11.2016. 20:46h

UNICEF je izrazio zabrinutost zbog nacrta zakona u Turskoj kojim bi osuđujuća presuda za seksualno zlostavljanje djece bila poništena ukoliko se prestupnik oženi maloljetnom osobom nad kojom je izveo seksualni napad, javlja AFP.

"UNICEF je duboko zabrinut zbog nacrta zakona o seksualnim prestupnicima koji je nedavno podnijet parlamentu, a koji uvodi određeni tip amnestije za seksualne zlostavljače djece", rekao je portparol UNICEF-a Kristof Bulirak.

On je pozvao sve članove turske skupštine da obezbijede da djeca u Turskoj budu bolje zaštićena od tih, kako je naveo, gnusnih zločina.

"Pravni okvir za poštovanje i zaštitu dječijih prava u Turskoj trebalo bi da se i dalje jača kako bi garantovao zaštitu djece od svih oblika seksualnog zlostavljanja i iskoršćavanja, uključujući dječije brakove", zaključio je portparol UNICEF-a.

Nacrt zakona je u četvrtak prošao prvo čitanje u parlamentu, uprkos protivljenju kritičara koji su optužili vladu da ohrabruje silovanje maloljetnih osoba, navodi francuska agencija.

Ankara je, međutim, odbacila te kritike, naglasivši da je zakon usmjeren na rješavanje pitanja rasprostranjene pojave dječjih brakova.

Ukoliko bude usvojen, nacrt zakona - koji će biti stavljen na još jedno glasanje narednih dana - omogući će oslobađanje muškaraca koji su okrivljeni za napade na maloljetne osobe ako su to počinili bez "primjene sile, prijetnje ili nekog drugog ograničenja pristanka" i ako se napadač "oženi žrtvom", prenosi Radio Slobodna Evropa.

U očitom pokušaju da ublaži kontroverze, premijer Binali Jildirim naložio je vladajućoj Partiji pravde i razvoja, koja je podnijela nacrt zakona, da održi pregovore sa opozicijom u parlamentu o tom nacrtu, rekao je neimenovani turski zvaničnik.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag negirao je da nacrt zakona ima bilo kakve veze sa legitimizovanjem silovanja, rekavši da kritičari "namjerno iskrivljuju" ovo pitanje, navodi francuska agencija.