Slovenačka policija zaplijenila 865 kilograma različitih droga

Istraga je započeta početkom godine, prisluškivanjem komunikacije trojice slovenačkih državljana, a identifikovano je 13 pojedinaca koji su drogu transportovali, prebacujući je većinom iz Španije, Holandije i Italije u Njemačku, Švajcarsku, Norvešku, Švedsku i Finsku
0 komentar(a)
Slovenija droga, Foto: Policija.si
Slovenija droga, Foto: Policija.si
Ažurirano: 18.11.2016. 15:18h

Slovenačka policija zaplijenila je 865 kilograma različitih droga u okviru međunarodne istrage, u kojoj su učestvovale policije više zemalja, koja je trajala više mjeseci, saopšteno je na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Načelnik kriminalističke policije Branko Japelj je kazao da je razbijena jedna od najvećih međunarodnih kriminalnih grupa u Evropi, koja je konzumente u Evropi snabdijevala zabranjenim drogama na veliko.

Slovenački članovi kriminalne grupe su drogu transportovali od skladišta do drugih evropskih država.

U Sloveniji je do sada određen pritvor za pet osumnjičenih, a o mogućem pritvaranju još dvojice treba odlučiti sud. Policija još jednu osumnjičenu osobu ispituje, a neki su nedostupni.

Okružni sud u Celju uz to je izdao i evropski nalog za hapšenje protiv trojice osumnjičenih koji se nalaze u Holandiji.

Istraga je započeta početkom godine, prisluškivanjem komunikacije trojice slovenačkih državljana, a identifikovano je 13 pojedinaca koji su drogu transportovali, prebacujući je većinom iz Španije, Holandije i Italije u Njemačku, Švajcarsku, Norvešku, Švedsku i Finsku.

Aktivnosti u istrazi koordinirane su sa Europolom i Eurojustom, a pronađeno je 216 kilograma hašiša, 38 kilograma heroina, 123 kilograma amfetamina i 443 kilograma indijske konoplje.

Zaplijenjena droga, prema procjenama policije, na tržištu bi dostigla ukupnu cijenu od 10 do 20 miliona eura, ako bi došla do konačnih potrošača.

Slovenački dio kriminalnog lanca distribucije droge u dvije godine je, procjenjuje policija, "zaradio" od 400.000 do milion eura.

Među osobama protiv kojih se podnose prijave je 13 državljana Slovenije, dvojica Holanđana, tri državljanina BiH i državljanin Srbije.

Bonus video: