IZVJEŠTAJ ODBORA

"Sreća igrala veliku ulogu": Malo je falilo da se iznad Londona sudare avion i dron

Avion A320 približavao se londonskom aerodromu Hitrou jula ove godine, leteći na visini 1.525 metara iznad nebodera Šard, kada je pilot primijetio bespilotnu letjelicu, dugačku oko 50 centimetara, kod desnog prozora pilotske kabine
1 komentar(a)
London, avion, Foto: Shutterstock
London, avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2016. 12:56h

Putnički avion je za malo izbjegao sudar s bespilotnom letjelicom (dron) dok je letio iznad najvišeg nebodera u centru Londona, navedeno je u nedavno objavljenom izvještaju. 

Avion A320 približavao se londonskom aerodromu Hitrou jula ove godine, leteći na visini 1.525 metara iznad nebodera Šard, kada je pilot primijetio bespilotnu letjelicu, dugačku oko 50 centimetara, kod desnog prozora pilotske kabine.

U izvještaju odbora UK Erproks (Airprox), objavljenom prošle sedmice, ocijenjeno je da je "sreća igrala veliku ulogu" u izbjegavanju nesreće.

Izbjegnuti sudar naglasio je zabrinutost mnogih stručnjaka za avijaciju zbog sve veće popularnosti bespilotnih letjelica.

Prema britanskim propisima, onaj koji upravlja letjelicom mora da je vidi sve vrijeme, tako da je let takvog uređaja koji je zamalo udario avion bio nezakonit. 

U izvještaju se dodaje da je bilo nekoliko sličnih incidenata u vezi s bespilotnim letjelicama, uključujući jednu koja je istog mjeseca za malo udarila avion na aerodromu u Liverpulu.

Preporučujemo za Vas