Poljska uvodi Teritorijalnu odbranu: "Neprestan pritisak Moskve na baltičke republike"

Očekuje se da taj zakon će glatko proći i u gornjem domu, Senatu, i kod predsjednika Andžeja Dude
7 komentar(a)
Poljska, Foto: Shuterstock
Poljska, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 17.11.2016. 08:35h

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič saopštio je da će prve jedinice novog roda poljskih oružanih snaga, Teritorijalne odbrane, od 2017. godine biti razmještene na istoku Poljske zbog "agresije Rusije u Ukrajini" i "neprestanog pritiska Moskve na baltičke republike".

Zakon o formiranju Teritorijalne odbrane od oko 53.000 vojnika za specijalne operacije kakve obavljaju i komandosi, Sejm poljskog parlamenta usvojio je juče.

Očekuje se da taj zakon će glatko proći i u gornjem domu, Senatu, i kod predsjednika Andžeja Dude.

Taj propis izaziva veliku zabrinutost opozicije i građanskih aktivista zato što ministar odbrane može da upotrebi te snage ne samo protiv spoljašnjeg neprijatelja u "hibridnom ratu", već i protiv Poljaka.

"Poljska je u takvoj geopolitičkoj situaciji, da su za nju glavne prijetnje na istoku. Na našeg susjeda, Ukrajinu, izvršena je agresija u kojoj su dio teritorije zauzele ruske trupe. Baltičke zemlje su pod neprestanim pritiskom Rusije. Zbog toga moramo da razmestimo našu teritorijalnu odbranu tamo gdje je najveća opasnost, ali kasnije će biti i na terenu ostatka Poljske", kazao je sinoć Maćerevič poljskoj državnoj televiziji TVP.

Maćerevič je rekao da Teritorijalnu odbranu koja računa prije svega na rezerviste, članove paramilitarnih i sportskih streljačkih i avio-klubova, Poljska formira u tesnoj saradnji sa američkom Nacionalnom gardom. Do 2019. godine imaće 17 brigada sa više od 50.000 vojnika.

Veliku zabrinutost i proteste opozicije izazvalo je to što je Sejm odbacio amandmane na predlog zakona koji bi zabranili da Poljska upotrebi teritorijalnu odbranu protiv vlastitih građana.

Nije prihvaćen ni predlog da Terititorijalna odbrana kao rod oružanih snaga podleže načelniku Generalštaba, već će biti direktno pod komandom ministra odbrane.

"Zakon pravi privatnu vojsku Maćereviča", upozorio je poslanik opozicione liberalne Gradjanske platforme, Pavel Suski.

"Zakon o TO pravi jedinice kamikaza za slučaj rata i naoružanih milicija protiv vlastitih građana u vrijeme mira", rekao je poslanik opozicije stranke Savremena Adam Ciranjski.

Bonus video: