Italija: Uhapšeno 15 osoba zbog izdavanja lažnih dokumenata

Istraga je otkrila i navodnu kriminalnu organizaciju koja je prevarila italijanski socijalni i penzioni zavod
1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2016. 16:42h

Italijanska policija uhapsila je danas u operaciji "Bijeli okovratnik" 15 osoba zbog sumnje da su pomagali ileganu migraciju i izdavali dokumente građanima kineskog porijekla, a još 83 osobe su pod istragom prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju, operacija je izvedena u gradu Prato, a tokom nje dva Kineza i jedan Italijan su uhapšeni, dok je 12 Kineza zadržano u kućnom pritvoru.

Istragom su obuhvaćene firme čiji vlasnici i neki od zaposlenih su optuženi da su zapošljavali građane koji nisu iz zemalja EU, uglavnom Kineze, koji su ilegalno boravili i radili u Italiji.

Prema navodima policije, uobičajena taktika je bila da se organizuje lažno zapošljavanje kako bi se obezbijedila boravišna dokumenta, a kada se "sredi" boravak, radnik bi formalno dobijao otkaz, ali bi nastavljao da radi ilegalno.

Istraga je otkrila i navodnu kriminalnu organizaciju koja je prevarila italijanski socijalni i penzioni zavod.

Grad Prato se nalazi u centralnoj Toskani i u njemu živi veliki broj Kineza, uglavnom u tekstilnim firmama čiji rad se zasniva na radu ilegalnih imigranata, bez poštovanja bezbjednosnih pravila.

Ova oblast je takođe u centru pažnje zbog istrage o navodnom pranju novca između italijanskih i kineskih firmi.

Istraga se desila uoči posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga, koji bi trebalo da posjeti Sardiniju na putu ka Peruu.

Bonus video: