Protesti na ulicama Kijeva: Da li je počeo novi Majdan?

Građani su danas u centru Kijeva pokrenuli veliku akciju protiv korupcije i jutros blokirali centralne djelove grada
3 komentar(a)
protest Kijev, Foto: Reuters
protest Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2016. 20:01h

Na poziv bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko danas je na ulicama Kijeva protestovalo oko 6.000 ljudi.

Učesnici protestne šetnje su u blizini Vrhovne rade u centru Kijeva organizovali i performans tokom koga su postavili punjenu lutku sa likom predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, koja sjedi na improvizovanoj WC šolji, što simbolizuje Ustav zemlje, javljaju ukrajinske „Vesti“.

„Vlast nam, svojim postupcima, daje snagu da izađemo na ulicu i primijenimo ekstremne mjere kako bismo odbranili svoja prava. Ovim performansom želimo da pokažemo da vlast nema poštovanja ne samo prema nama građanima, već i da ne poštuje nijedan zakon u ovoj zemlji“, rekao je jedan od aktivista, prenosi Sputnjik.

Građani su danas u centru Kijeva pokrenuli veliku akciju protiv korupcije i jutros blokirali centralne djelove grada. Demonstranti udaraju u bubnjeve i uzvikuju: "Dolje banda!“

Juče je Julija Timošenko, liderka partije „Batkovščina“ (Otadžbina), pozvala građane Ukrajine na proteste. Prema njenim riječima, Porošenko i Nacionalna banka, u stvari, podržavaju korupciju, a šef države na ključne pozicije u zemlji imenuje svoje poslovne partnere.

Krajem septembra mediji su javili da Timošenkova priprema novi Majdan u Kijevu.

Prema riječima novinara, glavni razlog za proteste su visoke cijene komunalnih usluga. Istovremeno je objavljeno i da su nevladine organizacije kupile od 300 do 500 šatora za upotrebu u masovnim akcijama.

Demonstracije koje će trajati cijele sedmice mediji su već nazvali "novim Majdanom“. Očekuje se da će u protestima učestvovati i do nekoliko stotina hiljada ljudi.

Bonus video: