Obama upozorio na nacionalizam i etnički identitet izgrađene oko koncepta "mi i oni"

"Smatramo da je jaka, prosperitetna i ujedinjena Evropa dobra ne samo za narode u Evropi, već za cio svijet i SAD", rekao je Obama poslije sastanka s grčkim kolegom Prokopisom Pavlopulosom
5 komentar(a)
Barak Obama, Prokopis Pavlopulos, Foto: Reuters
Barak Obama, Prokopis Pavlopulos, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2016. 19:40h

Američki predsjednik Barak Obama je danas u Atini tokom svoje posljednje posjete Evropi koju je uzdrmala iznenadna pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, pozvao Evropu na jedinstvo i upozorio na uspon nacionalizma.

"Smatramo da je jaka, prosperitetna i ujedinjena Evropa dobra ne samo za narode u Evropi, već za cio svijet i SAD", rekao je Obama poslije sastanka s grčkim kolegom Prokopisom Pavlopulosom.

Obama je upozorio na uspon nacionalizma i etničkog identiteta izgrađenih oko koncepta "mi i oni", navodeći kao primjere Bregzit (odlazak Velike Britanije iz Evropske unije), Trampovu pobjedu i rastuću ulogu ekstremne desnice u Francuskoj.

On je izjavio da će "snažan NATO" obezbijediti kontinuitet i nakon promjena u američkoj administraciji.

Odlazeći predsjednik nije slučajno izabrao Grčku i Njemačku za oproštajnu posjetu EU, ocijenila je agencija Frans pres.

"Grčka je kolijevka demokratije", rekao je Obama aludirajući na prijem izbjeglica.

Od Obame će se u petak u Njemačkoj "oprostiti" pored kancelarke Angele Merkel i vodeći evropski rukovodioci - francuski predsjednik Fransoa Oland i premijeri Velike Britanije i Italije, Tereza Mej i Mateo Renci.

Obama je danas u Atini zahvalio grčkom narodu što izražavaju "izvanredno saosjećanje" prema izbjeglicama i migrantima.

Mjere bezbjednosti su pojačane u Atini, gdje je raspoređeno više od 5.000 policajaca.

Odlažeći predsjednik SAD će sjutra posjetiti atinski Akropolj i održati govor o demokratiji i globalizaciji, a potom će otputovati za Berlin.

Obama će iz Nemačke otići u Peru, na ekonomski samit, a u subotu će se vratiti u Vašington.

Cipras: Američka privreda bolja od evropske zahvaljujući Obami

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da je američka privreda imala bolje pokazatelje od evropske posljednjih godina zahvaljujući tome što je američki predsjednik Barak Obama bio posvećen politici zapošljavanja dok se Evropa koncentrisala na štednju.

Cipras je govorio u Atini na zajedničkoj konferenciji sa Obamom koji je u svojoj posljednjoj posjeti inostranstvu prije isteka mandata.

Mada su neki u SAD nezadovoljni ekonomskim rastom zemlje od finansijske krize 2008. godine Cipras je rekao da je SAD zabilježila "impresivan" rast dok su evropske privrede bile zarobljene u "stagnaciji".

Cipras je takođe naveo da Grčka polako ali sigurno smanjuje nezaposlenost i vraća povjerenje u privredu zemlje.

Obama je pozdravio "nevjerovatno saosjećanje" Grka tokom prošlogodišnje migrantske krize i ocijenio da oni zaslužuju da dobiju "ljubav cijelog svijeta".

"Želim javno da se zahvalim grčkom narodu na odgovoru na migrantsku krizu", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Ciprasom.

Uoči sastanka sa grčkim premijerom Obama je rekao da samo štednja ne može donijeti prosperitet grčkom narodu i da će za to biti potrebno olakšanje dugova i druge strategije.

Obama vrši pritisak na Evropu da odobri otpisivanje dijela duga Grčkoj dok ona nastavlja svojim putem ekonomskog oporavka. Američki predsjednik je rekao da reforme koje je sprovela grška vlada nisu bile lake ali da su bile potrebne i da će dugoročno učiniti privredu zemlje konkurentnom.

Bonus video: