Barselona: Protest katalonskih separatista

Agencija navodi da se nekoliko katalonskih poslanika suočilo sa sudskim procesima koje je protiv njih zatražila španska vlada zbog organizovanja referenduma o otcjepljenju 2014 koji je bio protivan tadašnjoj odluci suda i zbog drugih regionalnih zakona osmišljenih u cilju pripreme puta ka otcepljenju Katalonije
0 komentar(a)
Barselona protest, Foto: Reuters
Barselona protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2016. 14:02h

Na hiljade katalonskih separatista okupilo se danas u Barseloni na protestu zbog pravnih prepreka koje je vlada Španije postavila pred katalonske političare koji se zalažu za nezavisnost pokrajine, navodi AP.

Agencija navodi da se nekoliko katalonskih poslanika suočilo sa sudskim procesima koje je protiv njih zatražila španska vlada zbog organizovanja referenduma o otcjepljenju 2014 koji je bio protivan tadašnjoj odluci suda i zbog drugih regionalnih zakona osmišljenih u cilju pripreme puta ka otcepljenju Katalonije.

Među tim političarima su i bivši predsjednik tog regiona Artur Mas i aktuelna predsjedavajuća katalonskog parlamenta Karme Forsadel, koji prisustvuju današnjem protestu.

AP navodi da su aktivisti organizovali oko 150 autobusa kojima su demonstranti dovezeni iz unutrašnjosti i manjih gradova kako bi učestvovali na mitingu koji se održava u blizini Španskog trga u Barseloni.

Jedan od organizatora je pristalicama koji su mahali zastavama poručio da ima "poruku za špansku državu".

"Ukoliko napadnete naše demokratski izabrane predstavnike, napali ste naše institucije, naš narod i naš suverenitet i mi to nikada nećemo dopustiti", kazao je predsjednik separatištičke grupe "Omnijum" Đordi Kuičart.

Bonus video: