Zabranili rad 370 nevladinih organizacija u Turskoj

"Te organizacije nijesu ugašene, one su suspendovane. Postoje snažni dokazi da su povezane sa terorističkim organizacijama", rekao Kurtulmus
3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2016. 19:19h

Turska je zabranila aktivnosti 370 nevladinih organizacija, uključujući i one za zaštitu ljudskih prava i djece, zbog navodne povezanosti sa terorizmom, odluka je Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je danas obrazložio je zamjenik turskog premijera, Numan Kurtulmus.

"Te organizacije nijesu ugašene, one su suspendovane. Postoje snažni dokazi da su povezane sa terorističkim organizacijama", rekao Kurtulmus.

Turska se, kako je dodao, bori protiv terorizma na više različitih frontova.

"Pokušavamo da očistimo državne institucije od gulenista. U isto vrijeme borimo se protiv kurdskih ekstremista i Islamske države", rekao je Kurtulumus novinarima, prenosi Rojters.

Od pomenutih 370 organizacija, 153 su osumnjičene za veze sa pokretom Fetulaha Gulena, 190 sa Radničkom partijom Kurdistana, 19 sa ljevičarskom militantnom grupom DHKP-C, a osam sa Islamskom državom, preciziralo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog navodnih veza sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, koga Ankara optužuje za organizovanje pokušaja puča u julu, više od 110 hiljada ljudi u Turskoj je otpušteno sa posla, a 37 hiljada uhapšeno.

Bonus video: