Oland: Moram otvoreno da razgovaram s Trampom, tražiću objašnjenja

Rojters navodi da se Oland nada da će Tramp da razjasni stavove po pitanjima sukoba u Siriji, Ukrajini, kao i sporazumu sa Teheranom o iranskom nuklearnom programa
2 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2016. 13:01h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da će se kasnije danas telefonom razgovarati sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom da bi "razjasnili stavove".

"Moraću da objasnim i da tražim objašnjenja za stavove. Moramo otvoreno da razgovaramo", rekao je Oland za tv stanicu "Frans 2" na marginama obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, prenio je AFP.

Rojters navodi da se Oland nada da će Tramp da razjasni stavove po pitanjima sukoba u Siriji, Ukrajini, kao i sporazumu sa Teheranom o iranskom nuklearnom programu.

"Moja obaveza je da obezbijedim najbolje moguće osnose sa SAD, ali odnose koji su zasnovani na iskrenosti i otvorenosti", dodao je Oland.

Oland je prije dva dana uputio Trampu pismo, porucivši mu da želi da razgovara sa njim što je prije moguće.

"Želio bih da sa vama razgovaram što prije u svjetlu vrijednosti i interesa koje dijelimo. Prijateljstvo između naših naroda i naše zajedničke istorije će nam pomoći", navodi se u pismu.

Oland je čestitao republikancu Donaldu Trampu pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD, ali je ocijenio da njegova pobjeda "otvara vrata neizvjesnosti".

Prema njegovim riječima, Trampova pobjeda je pokazala da Francuska mora da bude jača i da Evropa mora da bude ujedinjena.

Tramp je izabran za 45. predsjednika SAD pobijedivši protivkandidata iz tabora demokrata Hilari Klinton.

Bonus video: