Dan primirja obilježava se širom svijeta

U Velikoj Britaniji Dan primirja se obilježava državnom ceremonijom polaganja vijenaca kod Memorijalnog centra i na groblje veterana, a predvodi je princ Hari
129 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2016. 12:37h

U svijetu se danas obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, u znak sjećanja na potpisivanje primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat.

Taj dan se obilježava u cijeloj Evropi, a zemlje Komonvelta ga proslavljaju kao Dan sjećanja, Amerikanci kao Dan veterana ili Dan sjećanja.

U Francuskoj svakog 11. novembra najviši zvaničnici odaju poštu vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu, ali i u kasnijim sukobima.

Ove godine, francuski predsjednik Fransoa Oland položio je vijenac poginulima kod Trijumfalne kapije, gdje se organizuje i vojna parada.

U crkvama širom Francuske, služi se posebna misa poginulima.

U Velikoj Britaniji Dan primirja se obilježava državnom ceremonijom polaganja vijenaca kod Memorijalnog centra i na groblje veterana, a predvodi je princ Hari.

U toj zemlji uobičajeno je da se pauzom od dva minuta ćutanja oda pošta svim poginulima u Prvom i drugim ratovima u kojima je Britanija učestvovala.

I u drugim zemljama Evrope na sličan način se obilježava taj dan, polaganjem vijenaca ispred memorijalnih centara ili groblja palim borcima, a uobičajeno je da se nosi tamnija odjeća i amblem koji simbolizuje taj dan.

U Americi i Australiji 11. novembar se slavi kao Dan sjećanja i obilježava na sličan način, a u australijskim gradovima sve državne zgrade i ustanove osvetljene su crvenom bojom.

Dan primirja obeležava se u znak sjećanja na dan kada su sile Antante i Njemačka 11. novembra 1918. godine u Francuskoj potpisale primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat.

Galerija

Bonus video: