Anketa: Više od 50 odsto Rusa strahuje od velikog rata s NATO

Svega šest odsto Rusa smatra da je u ovom trenutku vjerovatnoća velikog rata Rusije i zemalja NATO-a manja nego prije dvije-tri godine, i to povezuju pre svega s jačanjem odbrambene sposobnosti zemlje i vjerom u rukovodstvo
54 pregleda 6 komentar(a)
NATO, Rusija, Foto: Shutterstock
NATO, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2016. 20:26h

Od rata velikih razmera Rusije i zemalja NATO-a strahuje 52 odsto Rusa, a 78 odsto učesnika u anketi smatra da je nedopustivo da njihova zemlja u takvom slučaju primijeni nuklearno oružje, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja ruskog Fonda za javno mnjenje.

Prema rezultatima ankete, 40 odsto Rusa smatra da u ovom trenutku ne postoji opasnost od takvog rata, a 43 odsto učesnika ankete vjeruje da je mogućnost rata u ovom trenutku veća nego sedamdesetih godina prošlog vijeka, prenosi Sputnjik.

Šezdeset odsto Rusa smatra da je u poslednje dvije - tri godine takva opasnost porasla i dovode to u vezu s tim što se Rusija "podiže iz pepela, što se ne dopada svima", s neprijateljskim odnosom prema Rusiji, sa sukobom u Ukrajini i ratom u Siriji.

Svega šest odsto Rusa smatra da je u ovom trenutku vjerovatnoća velikog rata Rusije i zemalja NATO-a manja nego prije dvije-tri godine, i to povezuju pre svega s jačanjem odbrambene sposobnosti zemlje i vjerom u rukovodstvo.

Oko 65 odsto učesnika u anketi smatra da politika Rusije u posljednje vrijeme doprinosi smanjenju rizika od velikog rata s NATO, 17 odsto smatra suprotno.

Kada je riječ o nuklearnom naoružanju, 25 odsto ispitanika smatra da u slučaju velikog rata između Rusije i zemalja NATO, ono neće biti upotrijebljeno, a 80 odsto Rusa je uvjereno da bi njegova upotreba dovela do iščezavanja čovječanstva.

Bonus video: