Štajnmajer: Ne razumijem Tursku, ekstremističke partije su zabranjene u Njemačkoj

"Ako nešto ponavljate ne znači da će to postati istina", kazao je njemački ministar
65 pregleda 0 komentar(a)
Frank Valter  Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2016. 18:12h

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer odbacio je danas kao netačne tvrdnje turskog kolege Mevluta Čavušoglua da Berlin da podržava teroriste i naveo da su ekstremističke partije zabranjene u Njemačkoj.

"Radnička partija Kurdistana (PKK) i ostale ekstremističke stranke su zabranjene u Njemačkoj, kao i terorističke grupe. One su pravno gonjene", rekao je Štajnmajer, a prenio Rojters.

On je kazao da zato ne razumije "komentare iz Turske".

"Ako nešto ponavljate ne znači da će to postati istina", dodao je njemački ministar.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je ranije danas Berlin da dozvoljava pripadnicima kurdskih militantnih organizacija, koje su vršile terorističke napade u Turskoj, da nekažnjeno djeluju na tlu Njemačke.

Prema njegovim riječima, Revolucionarni narodni oslobodilacki front (DHKP-C) i Radnička partija Kurdistana (PKK) aktivne su u Njemačkoj, ali da ih ta zemlja podržava, jer je protiv Turske, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, Njemačka smatra sebe "zemljom prve klase i demokratijom prve klase", a Turska je za nju druga klasa.

"Želimo da se prema nama odnose kao prema ravnopravnim partnerima", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Bonus video: