Čelik: Nacisti su obični pripravnici za Gulena

"U veoma smo osjetljivom periodu. Stalno protivljenje Turskoj nije korektno", rekao je Čelik i dodao da nije prihvatljivo da "prijatelji Turske iz EU" u jednom momentu kažu da nas podržavaju, a onda upute pregršt kritika
0 komentar(a)
hapšenje Kurda, Foto: Reuters
hapšenje Kurda, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2016. 15:17h

Turska je danas protestvovala kod izaslanika EU u Ankari zbog kritika o čistkama nakon neuspjelog pokušaja državnog udara 15. jula, prenosi AFP.

Prethodnih dana EU je kritikovala Tursku, koja je inače kandidat za članstvo, zbog hapšenja političara iz najveće prokurdske stranke - Narodne demokratske partije.

Turski ministar zadužen za EU i glavni pregovarač Turske sa EU Omer Čelik kazao je u izjavi novinarima da je na sastanku sa predstavnicima EU rečeno da Turska protestuje zbog stavova EU prema toj zemlji.

"U veoma smo osjetljivom periodu. Stalno protivljenje Turskoj nije korektno", rekao je Čelik i dodao da nije prihvatljivo da "prijatelji Turske iz EU" u jednom momentu kažu da nas podržavaju, a onda upute pregršt kritika.

Istovremeno, Čelik je osudio kritike ministara EU koji su čistke u Turskoj poredili sa nacističkim metodama.

"To govori o nedostatku znanja iz istorije. U poređenju sa organizacijom FETO nacisti izgledaju kao pripravnici, ili učenici osnovne škole", rekao je Čelik.

Za organizatora neuspjelog državnog udara u Turskoj, 15. jula osumnjičen je vođa organizacije FETO Fetulah Gulen, koji trenutno živi i radi u SAD.

Bonus video: