Kurc: Zatvoriti granice umjesto sporazuma sa Turskom

„Prema mom mišljenju, Turskoj nema mjesta u EU“, poručuje Kurc
2 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2016. 09:14h

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc oštro je krikritikovao Ankaru, poručivši da ne želi da se oslanja na sporazum EU i Turske o izbjeglicama, već da je neophodno konačno bolje obezbijediti granice Unije.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“, rekao da se talas čistki poslije pokušaja vojnog udara u Turskoj nastavlja, kao i zastrašivanja opozicije, dodajući da je to sve u potpunoj suprotnosti sa evropskim vrijednostima i da se to ne može i ne smije prihvatati.

S tim u vezi je ponovio stav da se ne smiju otvarati nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Turskom.

„Prema mom mišljenju, Turskoj nema mjesta u EU“, poručuje Kurc.

On je objasnio da su šefovi država i vlada zaduženi za odluku o prekidu pregovora, a da su šefovi diplomatija zaduženi za otvaranje novih poglavlja, gdje je njegov stav potpuno jasan.

Kurc je ukazao da je oduvijek upozoravao da EU ne smije da dospije u situaciju da zavisi od Turske.

„EU ne smije biti podložna ucjenama. Sporazum sa Turskom sam uvijek posmatrao kao plan B, a plan A mora biti efikasna zaštita spoljne granice“, uvjeren je on.

Kurc zahtijeva jačanje evropske službe za zaštitu granica, kao i obalske straže, kao i da svih 28 članica EU moraju da te ustanove podrže osobljem i novcem.

Takođe, smatra, da je neophodan i jasan politički stav da neko ko ilegalno krene na put u Evropu neće biti tek tako propušten, nego da će biti zaustavljen na spoljnoj granici i što je prije moguće vraćen u njegovu domovinu.

Ilegalci bi, prema njegovim riječima, trebalo da budu smješteni i snabdjeveni u centrima na ostrvima na spoljnoj granici ili trećim državama.

Bonus video: